Een piloot van KLM heeft dit in een kort geding geëisd. De piloot stelt dat hij ernstige gezondheidsklachten ondervindt omdat giftige bestanddelen uit de motorolie van de door hem bestuurde KLM-vliegtuigen in de lucht van de cabine komen.
Het gaat hier om (varianten van) de stof TriCresylPhosphate (TCP). KLM erkent dat deze stoffen in de cabine en dus ook in de cockpit voorkomen, maar stelt dat de concentratie zo laag is dat de gezondheidsklachten van de piloot daardoor niet kunnen zijn ontstaan.
Onderzoek
KLM wordt uit hoofde van haar zorgplicht als goed werkgever jegens de piloot, veroordeeld een onderzoek te verrichten naar de aanwezigheid van giftige stoffen in de cockpit- en cabinelucht van haar vliegtuigen.
Geen loondoorbetaling
De vordering van de piloot om KLM te veroordelen hem gedurende dat onderzoek zijn loon door te betalen wordt afgewezen, omdat op dit moment onvoldoende is onderbouwd dat de gezondheidsklachten die de piloot in het verleden heeft gehad het gevolg zijn van de aanwezigheid van giftige stoffen in de vliegtuigen waarin hij als piloot werkzaam is geweest.
woensdag, 18. september 2013 - 20:10 Update: 03-07-2014 0:51
KLM moet onderzoek doen naar giftige gassen in cockpit
Foto: Archief EHF
Amsterdam
De voorzieningsrechter van de rechtbank Amsterdam heeft woensdag KLM veroordeeld tot het laten verrichten van een onafhankelijk onderzoek naar de giftige stof TCP in de cockpit van haar vliegtuigen.
Provincie:
Tag(s):