Dat kan door te investeren in hulp die direct ten goede komt aan de sociale, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen, zo adviseert Kinderombudsman Marc Dullaert. Dullaert presenteert dinsdag samen met het Verweij Jonker Instituut het rapport 'Kinderen in armoede'.
Dullaert wil niet dat armoede een stempel op het leven van kinderen gaat drukken. Kinderen konden via een digitaal meldpunt laten weten hoe het is om te leven met weinig geld. Het is een probleem waar ze dagelijks mee te maken hebben. Zo is er vaak geen warme maaltijd en geen nieuwe kleding als dat nodig is. Meer dan de helft van de 700 kinderen die reageerden, gaat naar de voedsel- en kledingbank of heeft te maken gehad met het afsluiten van elektriciteit.
Dullaert laat aan de NOS weten dat regelingen die gemeente hebben om de armoede onder kinderen te bestrijden soms niet rechtstreeks ten goede aan de kinderen komen. Daarom pleit hij voor een zogenaamd kinderpakket, waarin de noodzakelijke diensten en behoeftes voor kinderen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld lessen voor een basis zwemdiploma, een bibliotheekpasje, vouchers voor een stel zomer- of winterkleding en toegang tot het lokaal openbaar vervoer. Zo kunnen kinderen rechtstreeks in hun basisbehoefte voorzien worden. De ombudsman benadrukt dat hij niet om meer geld vraagt. Hij vindt het jammer dat miljoenen op de plank blijven liggen doordat van heel veel regelingen geen gebruik wordt gemaakt. Er is dus een effectieve aanpassing nodig.
Dullaert biedt zijn onderzoeksrapport dinsdag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan.