Hij hoopte bij zijn Europese collega's steun te krijgen voor het Amerikaanse plan om het Syrische regime te straffen voor de vermeende inzet van gifgas.
Van betrokkenen bij het overleg is vernomen dat de Verenigde Staten (VS) voor een eventuele aanval op Syrië nu wel eerst het rapport van de Verenigde Naties willen afwachten, zo schrijft de NOS zaterdag. Kerry zou dit aan zijn EU-collega's hebben laten weten. Maar minister Frans Timmermans zei dat hij het Kerry 'niet met zoveel woorden heeft horen zeggen.' Andere ministers daarentegen kwamen met een niet-officiële bevestiging. Kerry zou wel begrip hebben getoond voor de Europese positie. De reden dat de VS nu wel zouden willen wachten op het VN-rapport is dat de VS zo hun geloofwaardigheid willen vergroten.
Inmiddels denken de EU-landen dat het regime van Bashar-al Assad chemische wapens gebruikt. In de afsluitende verklaring van het beraad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken staat dat er een 'passende reactie' moet komen op het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime, zo meldt Elsevier zaterdag. Maar de EU gelooft niet dat dat persé militaire strafacties moeten zijn, zij maar wil liever een politieke actie.
Vrijdagavond verliet Barack Obama al teleurgesteld de G20-top in Sint Petersburg. Hij had Poetin niet kunnen overtuigen om mee te gaan met zijn plan om Syrië aan te vallen. Volgens Poetin was er nog geen bewijs van gebruik chemische wapens en vindt hij dat Obama zich laat misleiden door 'propaganda van de rebellen'. Obama kreeg wel tien collega's, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije, zo ver om een gezamelijke verklaring te ondertekenen waarin de schuld bij Assad gelegd wordt. Opmerkelijk genoeg staat er in die zelfde verklaring dat een militaire interventie via de Verenigde Naties onmogelijk is vanwege het veto-systeem van de vijf permanente landen in de Veiligheidsraad. China en Rusland zullen militair ingrijpen daar blokkeren.