vrijdag, 27. september 2013 - 14:35 Update: 03-07-2014 0:51

Harry Mulisch Huis Leidsekade open tijdens festival

Foto van Harry Mulisch | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er komt een nieuw jaarlijks literair festival rond schrijver Harry Mulisch op en rond het Leidseplein te Amsterdam, waar een groot deel van het leven van de in oktober 2010 overleden auteur zich afspeelde.

Dit meldt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vrijdag. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober 2013 vindt de eerste editie plaats van het Harry Mulisch Festival.

Centraal staat het werk van Mulisch, dat door middel van toneel, debat, muziek en literatuur gevierd en besproken wordt. Rode draad dit jaar is Het stenen bruidsbed. Het Nationale Toneel bracht Mulisch’ indringende roman naar het toneel onder regie van Johan Doesburg en speelt de voorstelling in de Stadsschouwburg Amsterdam. 

De eerste editie van het festival wordt geopend door wethouder Carolien Gehrels.Voor de totstandkoming van het Harry Mulisch Festival 2013 hebben initiatiefnemers Harry Mulisch Huis, Letterkundig Museum, het Nationale Toneel, Stadsschouwburg Amsterdam en De Balie de handen ineen geslagen. 

In een unieke samenwerking verzorgen zij een programma waarin allerlei aspecten van Mulisch’ leven en werk aan bod komen. Zo bevraagt Coen Verbraak Anna en Frieda Mulisch en weduwe Kitty Saal over de favoriete film- en documentairefragmenten van de auteur. Reinbert de Leeuw brengt, met speciale gast bariton Thomas Oliemans, een reprise van het programma ‘Zwanenzangen’ dat hij samen met Mulisch in 2000 eenmalig opvoerde in het Concertgebouw. 

Het Nationale Toneel speelt de voorstelling Het stenen bruidsbed twee keer, met in de hoofdrol Jeroen Spitzenberger. In Café Américain en Stanislavski kan de bezoeker in Mulisch-stijl vertoeven. En in het Harry Mulisch Huis zelf kan de festivalbezoeker onverwachte ontmoetingen beleven in de werkkamer van de schrijver. 

Harry Mulisch Huis
Het Harry Mulisch Huis is de plek aan de Leidsekade waar Mulisch woonde en werkte. Als de plek waar zijn oeuvre gestalte kreeg, vormt Mulisch’ werkkamer een schatkamer die niet alleen de manuscripten toont van het werk dat hij vlak voor zijn dood onder handen had, maar ook een grote collectie toont van (kunst-)objecten die allen onderdeel vormen van het oeuvre, of ernaar verwijzen.

Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis en Letterkundig Museum werken momenteel aan de totstandkoming van het Harry Mulisch Huis als Amsterdamse dependance van het museum, inclusief een nieuwe tentoonstellingsruimte. Speciaal voor het festival opent het Harry Mulisch Huis zijn deuren voor het publiek.