Militairen van 105 Constructiecompagnie Waterbouw en de Defensie Duikgroep zijn al weken bezig met een grote operatie het wrak op 15 meter diepte te bergen.
Hijsbalken
Wrakdeel wordt uit het water gehesen. Foto: Ministerie van Defensie Om het hijsblok niet te overbelasten en vervoer over de weg mogelijk te maken, splitsen militaire specialisten het wrak in 3 segmenten. Dat gebeurt met behulp van springstof en hydraulische gereedschappen. Het was noodzakelijk eerst een meter zand en klei te verwijderen uit het vaartuig dat destijds was ingericht voor het leggen van mijnen. Pas daarna konden de militaire waterbouwers het dek doormidden snijden en het eerste segment volledig losmaken. Hierin maakten zij vervolgens sneden om de hijsbalken te plaatsen, waarmee ze het wrakdeel naar boven haalden.
Bevrijdingsmuseum
Defensie werkt tijdens de 5 weken durende operatie samen met verschillende civiele partners. Rijkswaterstaat besloot het schip te bergen omdat de aanwezigheid van munitie gevaarlijk is voor sportduikers en scheepvaart. Het wrak is straks permanent te zien in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.