Het OM verwijt drie leghenbedrijven en de directeuren dat zij in 2009, 2010 en 2011 gewone eieren als scharrelei of vrije uitloopeieren hebben verkocht. De eierbroederij die de kippen aan de leghenbedrijven leverde, zou op papier minder kippen hebben geleverd dan zij in werkelijkheid deed. Dit maakte de eierfraude mogelijk.
De kippen hadden minder ruimte, waardoor de eieren niet als scharrel- of vrije uitloopeieren hadden mogen worden verkocht. Het vermoeden is dat verdachten samenspanden om er financieel beter van te worden. De bedrijven haalden hiermee een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels hielden. Volgens berekeningen door het Functioneel hebben de bedrijven door de fraude ruim 1.000.000 euro verdiend.
In mei 2013 was er in de rechtbank in Arnhem een regiezitting in de zaak. De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van diverse getuigen. Zodra die verhoren zijn afgerond zal de rechtbank een datum voor de inhoudelijke behandeling plannen.
maandag, 11. november 2013 - 17:46 Update: 03-07-2014 0:49
Beslag op 800.000 euro in onderzoek eierfraude
Foto: Archief EHF
Vanwege de verdenking van fraude met eieren heeft de Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor circa 800.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen van vier bedrijven uit de gemeenten Zevenaar, Sint Anthonis, Ooststellingwerf en Leudal. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.
Provincie:
Tag(s):