Afgelopen zaterdagmorgen 4 mei werd de lancering van Vega VV02 door Arianespace uitgesteld vanwege ongunstige weersomstandigheden. Op 7 mei om 6 minuten over 4 Nederlandse tijd (23.06 uur lokale tijd) kon Vega alsnog aan zijn complexe missie beginnen. Die missie bestond uit vijf ontbrandingen en duurde twee keer zo lang als de eerste lancering in februari 2012. De eerste drie solide brandstof bevattende trappen voerden hun taak vlekkeloos uit en na de daarop volgende twee ontbrandingen van de trappen met vloeibare brandstof werd Proba-V na 55 minuten vliegen losgelaten boven de westkust van Australië. Vanaf dat moment zweefde hij in een circulaire baan om de aarde op een hoogte van 820 kilometer.
De satelliet wordt nu bestuurd door ESA's grondstation in de Belgische plaats Redu, waar op dit moment tests worden uitgevoerd om de Proba-V te controleren, voordat de kunstmaan aan het werk gaat om de wereldwijde vegetatie in kaart te brengen.
Vespa
Na de ontkoppeling van Proba-V vervolgde Vega VV02 zijn missie. Na een nieuwe ontbranding in de bovenste trap van de raket werd vervolgens de bovenste helft van de eivormige Vega Secondary Payload Adapter (Vespa) afgestoten. Na een vierde ontbranding die als doel had een baan om de aarde op een hoogte van 670 kilometer te bereiken, werd VNREDSat-1A na een vluchttijd van 1 uur en 57 minuten losgekoppeld. ESTCube-1 volgde drie minuten later. De vijfde en laatste ontbranding bracht de bovenste trap van de raket in een baan die een veilige terugkeer naar de aarde verzekert en die voldoet aan de regels voor de beperking van ruimtepuin.
Jean-Jacques Dordain
“Dit is weer een geweldige dag voor ESA, voor haar lidstaten en voor Europa. Dankzij de beslissingen van de lidstaten kunnen ESA en de Europese industrie opnieuw hun innovatieve capaciteiten tonen. In het speciaal zou ik graag Italië noemen vanwege haar grote betrokkenheid bij de nieuwe Vega-lanceerder, België vanwege haar leiderschapsrol bij het Proba-programma en Frankrijk vanwege haar inzet bij de ontwikkeling en het onderhoud van de ruimtehaven in Kourou. Ook zijn we trots dat we de lancering van de allereerste satelliet van Estland mede mogelijk hebben gemaakt”, aldus Jean-Jacques Dordain, directeur-generaal bij ESA.