Er zijn nu nog drie partijen over:D66, Christen Unie en SGP. Die zijn samen goed voor 8 zetels in de Eerste Kamer en die het kabinet precies nodig heeft om haar begrotingsplannen ook daar gesteund te krijgen.
Fractieleider bram van Ojic heeft de besprekingen afgebroken. Hij heeft er geen vertrouwen in dat dat er straks een akkoord ligt, dat hij kan steunen.. GL wilde aanvankelijk in ruil voor vergroening het belastingplan van het kabinet steunen. Maar de partij hield ook vast aan de eis dat het kabinet niet 6 miljard extra bezuinigt. GL vindt dat bedrag te hoog. Er is volgens de partij ook te weinig ambitie om de werkloosheid aan te pakken en de belastingen te vergroenen. Van Ojik tegen de NOS: De aanpak van de klimaat- en energiecrisis is net zo urgent als het bestrijden van de economische crisis.'
Het kabinet onderhandelt nu nog met drie oppositiepartijen over aanpassingen aan de begroting van volgend jaar: D66, ChristenUnie en SGP. De regeringspartijen VVD en PvdA komen in de Eerste Kamer acht zetels tekort voor een meerderheid. De drie overgebleven partijen hebben samen precies acht zetels.
Hoewel de samenwerking tussen de liberale partij van Alexander Pechtold en de christelijke partijen van Arie Slob en Kees van der Staaij onwaarschijnlijk lijkt, hebben deze partijen in het verleden bewezen zaken te kunnen doen. In het voorjaar sloot minister Blok van Wonen het woonakkoord met deze combinatie.
Op dit momenn zijn de drie overgebleven partijen onderling in de fractiekamer van D66 aan het overleggen over de volgende stap. Voor vanmiddag staat nieuw overleg gepland tussen minister Dijsselbloem van Financiën en de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie en SGP. .