Zij worden onder meer ingezet om inlichtingen te geven over studentenprotesten in Nederland of het buitenland. Dat schrijft de krant maandag.
De krant sprak met verschillende studenten die in het afgelopen jaar zijn benaderd door de geheime dienst. De meeste studenten bleken zich hierdoor overrompeld en geïntimideerd te voelen. Alle studenten werden in eerste instantie benaderd door mensen die zich voorstelden als een ambtenaar van Binnenlandse Zaken, het departement waar de AIVD onder valt. De geheime dienst wilde informatie over uiteenlopende zaken, zoals China, Egypte, demonstraties en krakersbijeenkomsten.
Als het om staatsveiligheid gaat, mag de AIVD iedereen rekruteren, maar niemand mag worden gedwongen. SP-Kamerlid Ronald van Raak ziet liever niet dat studenten worden ingezet als informant. 'Het gaat om een kwetsbare groep', zo stelt hij. Het AD schrijft dat uit onderzoek blijkt dat veel studenten zich 'rot schrikken' als ze benaderd worden. Ze durven geen nee te zeggen uit angst om zelf als verdachte te worden beschouwd. Het verbaast hoogleraar Conflict en Veiligheid aan de Universiteit van Leiden, Beatrice de Graaf, niet dat studenten worden benaderd. In de Volkskrant zegt ze: 'Als er signalen zijn dat een groep zal radicaliseren, moet de AIVD dat in een voorstadium opmerken.' Maar zelf twijfelen studenten eraan of de AIVD wel goede redenen heeft. Zo werden enkele studenten ook benaderd tijdens de geweldloze demonstraties tegen de onderwijsbezuinigingen in 2011.