Op 12 februari vertelt de verdachte aan een buurtbewoner dat ze haar levensgezel bewusteloos heeft geslagen. Al snel doet het verhaal de ronde dat de man door een slag met een koekenpan om het leven zou zijn gekomen. De resultaten van het pathologisch onderzoek weerleggen dat verhaal.
Uit dat onderzoek blijkt dat er sprake was van bloeduitstortingen in de hals en een recente breuk van het strottenhoofd. Dat letsel is volgens de deskundigen ontstaan toen het slachtoffer nog leefde. Bovendien stellen zij in de rapportage dat dit letsel door ‘mechanisch (samendrukkend) geweld' is veroorzaakt.
Die conclusies, gecombineerd met de verklaringen van de verdachte, maken volgens het OM duidelijk dat het gaat om dood door verwurging. De vrouw heeft tijdens het eerste verhoor aan de politie verteld dat ze het slachtoffer met twee handen hard bij de keel heeft vastgepakt en vastgehouden.
Volgens het sectierapport passen de bevindingen van de sectie bij een overlijden door verstikking door geweld aan de hals alsmede bij een overlijden door hartfalen door geweld aan de hals. Verder is cocaïne aangetroffen in het bloed van het slachtoffer. Hoewel het cocaïnegehalte in het bloed overeenkomt met een concentratie bij recreatief gebruik, kan ook een dergelijke concentratie tot de dood leiden. Het sectierapport geeft aan dat daarom niet geheel uit te sluiten is dat het slachtoffer (mede) is overleden door het gebruik van cocaïne. Volgens het OM staat de verwurging terwijl het slachtoffer nog leefde vast. Deze verwurging heeft er - zelfs al zou de cocaïne een rol hebben gespeeld - (mede) voor gezorgd dat het slachtoffer is komen te overlijden. De dood kan verdachte daarom worden toegerekend.
Van noodweer is geen sprake geweest. Dit wordt tegengesproken door het vrijwel ontbreken van letsel bij verdachte en de omstandigheid dat het slachtoffer slecht ter been was en veel alcohol op had. Verder heeft de officier bij zijn eis laten meewegen dat de vrouw verminderd tot volledig ontoerekeningsvatbaar was. ‘Al met al gaat het om een trieste zaak, waarbij geen straf, maar wel een maatregel ter bescherming van de maatschappij op zijn plaats is', aldus de officier in zijn requisitoir.
De rechtbank doet waarschijnlijk uitspraak over twee weken.
donderdag, 12. april 2012 - 11:51
OM eist TBS met dwangverpleging
Zutphen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Zutphen TBS met dwangverpleging geëist tegen een 51-jarige vrouw uit Putten voor doodslag op haar levensgezel. De officier van justitie acht bewezen dat zij het slachtoffer door middel van verwurging om het leven heeft gebracht.
Provincie:
Tag(s):