Uit forensisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) aan een aantal gestrande bruinvissen blijkt namelijk dat de verwondingen van de dieren het meest waarschijnlijk door contact met scheepsschroeven zijn veroorzaakt.
Op de stranden van de Nederlandse stranden spoelen regelmatig bruinvissen aan. Sinds begin van het jaar zijn dat er al bijna negentig. Sommige van deze dieren waren zwaar verminkt.
Om de oorzaak van deze verminkingen te achterhalen is de Waterpolitie op verzoek van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie te Amsterdam een onderzoek gestart. Daarbij werden gestrande dieren na onderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht voor forensisch onderzoek naar het NFI gebracht.
Het NFI concludeerde na onderzoek aan verschillende verminkte bruinvissen, dat er geen aanwijzingen zijn dat de verwondingen moedwillig door mensen zijn toegebracht. De verwondingen aan de onderzochte dieren zijn zeer waarschijnlijk na de dood van de zoogdieren door scheepschroeven veroorzaakt.
Naar aanleiding van deze conclusies heeft de Waterpolitie in overleg met het Functioneel Parket het strafrechtelijk onderzoek beëindigd.
donderdag, 26. maart 2009 - 8:41
'Verminking bruinvissen door scheeps-schroeven'
Texel
De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) stopt het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van verminkingen bij bruinvissen. Dit heeft het KLPD donderdag 26 maart laten weten.
Provincie:
Tag(s):