Ook moet elk gebedshuis een eigen website krijgen. Zo moeten buitenstaanders een beter idee krijgen van wat er allemaal gebeurt en moet de relatie tussen de moskeeën en de buurt verbeteren.
Dat staat in het woensdag verschenen plan 'Voorkomen is beter dan genezen' van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON), de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland en ACB Kenniscentrum. Doel is het voorkomen van polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen en radicalisering onder moslimjongeren.
Een ander onderdeel van het project is dat moskeebestuurders trainingen krijgen in het herkennen van en omgaan met radicalisering. Ook komen er voorlichtingsavonden voor ouders, gesprekken tussen ouderen en jongeren over gevoelige onderwerpen en bijeenkomsten voor mensen met verschillende religies.
Verder moeten moskeeën betere contacten gaan opbouwen met onderwijs- en jeugdzorginstellingen. Die kunnen immers helpen om jongeren aan een diploma of baan te helpen. De kans dat ze radicaliseren, wordt dan kleiner. Daarom moeten bestuursleden en imams op bezoek gaan bij deze instellingen. Het project duurt twee jaar. De gemeente Amsterdam geeft het 112.000 euro uit de pot die zij van het ministerie
van Binnenlandse Zaken heeft gekregen om onder meer radicalisering tegen te gaan.