zaterdag, 19. mei 2018 - 22:49 Update: 19-05-2018 22:50

Drugslijn Vlaardingen Schiedam opgerold, drie mannen aangehouden

Drugslijn Vlaardingen Schiedam opgerold, drie mannen aangehouden
Vlaardingen

Heroïne, cocaïne, een pistool, tasers, een boksbeugel en ploertendoder, 12.000 euro cash en 3000 euro nepgeld. 'Het is een greep uit de zaken die de politie woensdagavond aantrof in twee woningen in Vlaardingen', zo laat de politie zaterdag weten.

Schietincident

De woningen behoren toe aan twee mannen die zijn aangehouden op verdenking van drugshandel. Die drugslijn kwam aan het licht in het onderzoek naar een schietincident op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen in april.

Digitaal onderzoek

Donderdag 18 april werd op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen een 19-jarige jongen neergeschoten. Die raakte hierdoor zwaargewond. Een groot onderzoeksteam werd op het schietincident gezet. Dit onderzoek is nog in volle gang. De rechercheurs die het schietincident onderzoeken, stuitten in hun zoektocht op een telefoonlijn die gebruikt werd voor de handel in drugs. De zogenoemde  'Appie West Best' was via die lijn 24 uur per dag te bellen voor wat 'dope'. Die lijn heeft de politie woensdag direct uit de lucht gehaald.

Aanhoudingen en zoekingen

Naast 'Appie' werden nog twee medeleveranciers van de drugs aangehouden. De drie verdachten zijn 21 en 23  jaar oud en komen uit Vlaardingen. De 21-jarige verdachte is verhoord en heengezonden. De twee 23-jarige mannen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig nog vast. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de drugshandelaren doorzocht. Daar vonden agenten onder andere heroïne, cocaïne en wapens zoals een pistool, tasers, een boksbeugel en ploeterdoder. Naast de drugs en wapens trof de politie 12.000 euro cash aan en 3000 euro nepgeld.

Drugsgerelateerd schieten

Of het schietincident gerelateerd is aan de ontdekte drugshandel wordt onderzocht. 'In zijn algemeenheid kun je zeggen dat schietpartijen vaak drugsgerelateerd zijn. Bijvoorbeeld mensen die elkaar willen rippen. Als dat mislukt, wordt er vaak bij geschoten', vertelt Arjan de Zwart, bij de politie belast met de aanpak van georganiseerde misdaad en ernstige criminaliteit. 

‘Carrière’

'Sommige jongeren maken  razendsnel  ‘carrière’. Ze beginnen als overlastgevende jeugd, stappen over op inbraken, berovingen, overvallen en proberen dan ‘carrière’ te maken in de drugshandel waarbij vuurwapengeweld niet wordt geschuwd. Politie doet er samen met gemeente, Openbaar Ministerie, reclassering en zorg alles aan om een dergelijke carrière te voorkomen. Vroegtijdig signaleren, ingrijpen, alternatieven bieden. Dat lukt ook vaak wel. Maar helaas heb je altijd te maken met een aantal jongeren die niet geholpen willen worden. Dan kun je als overheid alleen nog maar keihard aanpakken. Opsporen en aanhouden.'

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: