zondag, 6. mei 2018 - 22:07

Jongeren PvdD willen verbod jongensbesnijdenis

Jongeren PvdD willen verbod jongensbesnijdenis
Foto: SXC
Enschede

PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, roept het Nederlandse parlement op om met een wetsvoorstel te komen om de rituele besnijdenis van pasgeboren jongens te verbieden. Vorige week besteedde het televisie-programma Nieuwsuur aandacht aan jongensbesnijdenis en aan een dergelijk verbod waar de IJslandse politiek nu mee bezig is.

Sebastiaan Wolswinkel, voorzitter van PINK!, hoopt dat Nederland snel het voorbeeld van IJsland zal volgen: “Besnijdenis is een zware ingreep en een grote schending van de lichamelijke integriteit. Kinderen ondergaan nu vaak zo’n onomkeerbare ingreep niet vanwege enige medische noodzaak, maar vanwege de geloofsopvattingen van de ouders. Dit zou niet mogen gebeuren.” Eerder sprak ook Artsenfederatie KNMG zich al kritisch uit tegen jongensbesnijdenis.

Wolswinkel begrijpt dat een verbod voor onrust zal zorgen onder religieuze gemeenschappen. “Wij pleiten echter niet voor een algeheel verbod op besnijdenis. Als iemand meerderjarig is en zich wil laten besnijden, moet zoiets mogelijk zijn. Besnijdenis is echter een zeer zware ingreep en zou niet moeten plaatsvinden op pasgeboren kinderen, die daarvoor geen toestemming kunnen geven.” 

De jongerenorganisatie is een online-petitie begonnen om zo de maatschappelijke discussie verder aan te wakkeren. 

Categorie:
Provincie: