maandag, 29. januari 2018 - 11:25 Update: 29-01-2018 11:26

Verdachten vast na babbeltrucs bij hoogbejaarde slachtoffers

Verdachten vast na babbeltrucs bij hoogbejaarde slachtoffers
Foto: Politie
Den Haag

De politie Den Haag-Zuid heeft vier verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van diefstallen na babbeltrucs bij hoogbejaarde bewoners. Het gaat om een 44-jarige vrouw en twee mannen van 29 en 39 jaar uit Enschede en een man van 44 jaar uit Zwolle. Drie van hen zitten nog vast.

De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor het plegen van 31 diefstallen door middel van de zogenoemde babbeltrucs. De diefstallen vonden plaats in wisselende samenstellingen. De recherche in Den Haag-Zuid was september 2017 een onderzoek gestart na meldingen van een babbeltrucs in haar werkgebied. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar meerdere verdachten die hun praktijken ook elders in het land, zoals in Eindhoven, Arnhem, Nijmegen, Eibergen, Amsterdam en Breda, uitvoerden. Twee verdachten werden al in oktober aangehouden. Het onderzoek richtte zich daarna op nog twee andere verdachten. De 29-jarige man en de 44-jarige vrouw werden dinsdag 16 januari aangehouden.

Medewerkers instanties

Bij het plegen van babbeltrucs doen daders zich aan de deur vaak voor als medewerker van een instantie waardoor ze overtuigend overkomen bij bejaarde bewoners. Daders worden vervolgens binnengelaten en kunnen ongezien de deur openlaten voor hun handlangers.Terwijl de bewoners afgeleid worden kunnen diefstallen worden gepleegd zonder dat de bewoner dat in de gaten hebben.

Ook de aangehouden verdachten deden zich veelal voor als medewerker(s) van de gemeente en vertelden hun slachtoffers dat ze kwamen voor een lekkage of zand in het water. Eenmaal binnen werden gouden sieraden en pinpassen gestolen. Nadien werden de slachtoffers gebeld en werd de pincode ontfutseld waarna er grote geldbedragen werden opgenomen. Het oudste slachtoffer is 97 jaar. Op veel slachtoffers maakte de babbeltrucs grote indruk, mede omdat dat de weggenomen sieraden vaak van overleden echtgenoten waren geweest.

Babbeltruc

De politie blijft bewoners waarschuwen voor bezoekers die met een smoes de woning willen binnenkomen. Vaak hebben deze onbekende bezoekers een dubbele agenda en proberen ze bij de meest kwetsbare groep in de maatschappij ongezien waardevolle spullen zoals sieraden, portemonnees en tassen weg te nemen. De politie adviseert ongewenst bezoek buiten de deur te houden en/of hun verhaal te controleren.

-------------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: