vrijdag, 15. december 2017 - 12:11

Airbnb beëindigt verwerking BSN

Airbnb beëindigt verwerking BSN
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het Amerikaanse bedrijf Airbnb heeft het verwerken van burgerservicenummers (BSN) gestaakt op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Airbnb verwijdert inmiddels automatisch het BSN uit alle digitale kopieën van identiteitsbewijzen en heeft alle burgerservicenummers van eerder verzamelde identiteitsbewijzen vernietigd. De AP ontving zo’n 100 signalen van Nederlanders over het onrechtmatige gebruik van hun BSN door Airbnb en heeft samengewerkt met de Ierse privacytoezichthouder om de overtreding te laten beëindigen.

Airbnb is een bemiddelingsplatform voor het tijdelijk huren en verhuren van woningen. Om een woning te kunnen huren via Airbnb moeten  mensen via de website een digitale kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs aan het bedrijf uploaden. Deze identiteitsbewijzen bevatten het BSN. Onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) mogen organisaties buiten de overheid  alleen het BSN verwerken als zij hiervoor een wettelijke basis hebben.

BSN is bijzonder persoonsgegeven

Het BSN is een uniek en tot de persoon herleidbaar nummer. Daarom is het een zogeheten bijzonder persoonsgegeven. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt privacyrisico’s met zich mee zoals misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Ook onder de  Algemene verordening gegevensbescherming (AVG, die van toepassing is vanaf 25 mei 2018) zal het verwerken van het BSN naar verwachting aan dezelfde strenge regels zijn gebonden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):