maandag, 9. oktober 2017 - 14:33 Update: 09-10-2017 14:47

Celstraf voor militair na seks met slapende vrouwelijke collega

Celstraf voor militair na seks met slapende vrouwelijke collega
Foto: Archief EHF
Arnhem

Een 30-jarige militair uit Heerhugowaard is door de militaire kamer van de rechtbank Gelderland veroordeeld tot 6 maanden celstraf nadat hij seksuele handelingen had gepleegd bij zijn vrouwelijke collega die op dat moment sliep. Dit heeft de rechtbank Arnhem maandag bekendgemaakt.

Feest op kazerne

Na een feest op de kazerne is de vrouwelijke collega in het bed van de militair gaan slapen omdat zij niet in haar eigen kamer terecht kon. De militair is naast haar in bed gaan liggen en heeft seksuele handelingen bij haar gepleegd. Het slachtoffer sliep op dat moment. Op het moment dat de militair de seksuele handelingen uitvoerde waren er andere mannelijke collega’s in de kamer aanwezig. Zij hebben foto’s en filmpjes gemaakt van de seksuele handelingen. De militair was hiervan op de hoogte.

Militair onwaardig

De militaire kamer neemt het de militair zeer kwalijk dat hij ernstig misbruik heeft gemaakt van een slapende vrouwelijke collega die zich niet heeft kunnen verzetten tegen deze handelingen. Daarbij vindt ze het misbruik en het maken van opnames militair onwaardig en zeer vernederend voor het slachtoffer. Bovendien is dit handelen schadelijk voor het aanzien van de Krijgsmacht. De militaire kamer vindt dan ook alleen een langdurige gevangenisstraf passend.

Werk verliezen

In het voordeel van de militair houdt de militaire kamer er rekening mee dat hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen. Daarnaast neemt de militaire kamer mee dat de man door dit feit zijn werk bij Defensie dreigt te verliezen. De militaire kamer gaat ervan uit dat het een eenmalig incident is dat vermoedelijk is veroorzaakt door de zich toevallig voordoende gelegenheid. Tot slot houdt de militaire kamer er ook rekening mee dat het slachtoffer op de slaapkamer van de mannelijke collega’s is gaan liggen terwijl dit tegen de militaire gedragsregels is.

Eis officier van justitie

De opgelegde straf is anders dan de 18 maanden gevangenisstraf die werd geëist door de officier van justitie. De militaire kamer is, anders dan de officier van justitie, van oordeel dat geen sprake is van een situatie die vergelijkbaar is met verkrachting, het seksueel binnendringen waarbij geweld wordt gebruikt. Verder gaat de militaire kamer niet uit van vol opzet, maar dat de militair bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het slachtoffer sliep.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: