zaterdag, 16. september 2017 - 21:00 Update: 16-09-2017 21:18

Thea Beckmannprijs voor beste historische jeugdboek uitgereikt aan Rob Ruggenberg

Thea Beckmannprijs voor beste historische jeugdboek uitgereikt aan Rob Ruggenberg
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Alphen aan den Rijn

Zaterdag 16 september werd om 11.30 uur in het Romeins Museum de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt door wethouder Han de Jager en door de voorzitter van de jury Hubert Slings en directeur Monique Veldman aan Rob Ruggenberg.

De genomineerden 2017 waren:

Jan Heerze – Gevaarlijk geheim
Marian Hoefnagel – Romeinse tweeling
Marjolein van Rest – Weg
Rob Ruggenberg – Haaieneiland
Annejoke Smids – Bloedzusters

Bij de toekenning van de Thea Beckmanprijs wordt onderscheid gemaakt tussen twee leeftijdsdoelgroepen, die om en om bekroond worden. Voor de Thea Beckmanprijs 2017 selecteerde de jury oorspronkelijk Nederlandstalige historische jeugdboeken voor lezers vanaf 12 jaar. Daarbij is gekeken naar titels die sinds medio 2015, de laatste keer dat de prijs voor deze doelgroep uitgereikt is, zijn verschenen. Daaruit is een longlist van tien titels en vervolgens een shortlist van vijf titels opgesteld.

Onder de criteria die de jury bij haar beoordeling hanteert, spelen literaire kwaliteit en historische zeggingskracht een gelijkwaardige rol. De vijf boeken die zijn genomineerd, voldoen allen aan deze criteria en bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende verhalen, goed verteld en aantrekkelijk voor de doelgroep. Ze zijn een sieraad in ieders boekenkast.

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van €1.000,-.

De winnaar is...

Allereerst wil de jury een eervolle vermelding uitdelen aan een boek dat bij alle juryleden hoge ogen gooide. Deze eervolle vermelding gaat naar Marjolein van de Rest met haar prachtige boek Weg.

En dan nu de ontknoping. De winnaar voor de jury is boek dat we beschouwen als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek van een auteur die erin geslaagd is een boeiende en spannende jeugdroman te situeren in een waar gebeurd kader, en dat niet voor de eerste keer. De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2017 toe te kennen aan de jeugdroman Haaieneiland van Rob Ruggenberg.

Haaieneiland - Rob Ruggenberg

Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen in 1722 naar het mysterieuze Zuidland in de Grote Oceaan vergaat een van zijn schepen. Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland. Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen bijna alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit schijnbaar paradijselijke eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...

De jury is vol lof over deze weergaloze avonturenroman, met vaart geschreven, uitstekend gedocumenteerd en met een mooie historische verankering in overgeleverde logboekaantekeningen. Wie denkt met een typisch jongensboek van doen te hebben, miskent het feit dat het in feite sterke vrouwen zijn die in dit boek aan de touwtjes trekken.

Nieuw

Bijzonder en opvallend dit jaar is de Uitreiking van de “Jonge Beckman”. De lezers van Boekhandel Silvester uit Zoetermeer hebben de genomineerde boeken gelezen en zijn tot dezelfde conclusie gekomen als de volwassen

Jury

De jury
Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer)
Liselotte Dessauvagie (zelfstandig leesbevorderaar)
Hubert Slings (stichting entoen.nu, voorzitter)
Monique Veldman (directeur Archeon)
Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar / Ontwikkelaar educatieve culturele projecten)

Categorie:
Provincie: