dinsdag, 12. september 2017 - 7:49 Update: 12-09-2017 8:05

Nederland telt ruim 106.000 miljonairs

Nederland telt ruim 106.000 miljonairs
Foto: Archief FBF
Den Haag

Op 1 januari 2015 telde Nederland 106 duizend huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer. Van de werkzame hoofdkostwinners uit miljonairshuishoudens is 80 procent werkzaam als zelfstandige.

Werkzame miljonairs zijn vooral actief in de landbouw, handel, financiële en zakelijke dienstverlening. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe vermogenscijfers over de periode 2007–2015. Het onderzoek naar miljonairshuishoudens is uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot Bankiers.

De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn niet meegenomen in het vermogen. Ongeveer twee derde van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2015 werk als voornaamste inkomensbron. De anderen waren voor het overgrote deel met pensioen. Bijna 80 procent van de werkzame miljonairs is als zelfstandige actief. Bijna de helft is directeur-grootaandeelhouder en iets minder dan een derde is zelfstandig ondernemer. Van de hoofdkostwinners van niet-miljonairshuishoudens die werk hebben als voornaamste inkomensbron is 15 procentzelfstandige.

Veel miljonairs in melkveebedrijven

De meeste werkzame miljonairs zijn te vinden in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, specialistische zakelijke diensten en in de zorg. De landbouw kent als bedrijfstak relatief veel zelfstandig ondernemers, die een groot deel van hun vermogen in hun onderneming hebben zitten, waaronder grond.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):