zondag, 2. juli 2017 - 19:18

Leerkrachten krijgen training om kindermishandeling te signaleren

Leerkrachten krijgen training om kindermishandeling te signaleren
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Ruim 5000 Rotterdamse leerkrachten worden komend schooljaar getraind om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te herkennen. Het onderwijs is bij uitstek de plek waar kindermishandeling vroeg gesignaleerd kan worden.

Onderzoek toont aan dat, statistisch gezien, in elke klas één kind slachtoffer is van kindermishandeling. Het aantal meldingen vanuit het onderwijs is echter gering. De handreiking ‘Signaleren kindermishandeling en gebruik meldcode en SISA’ en de training moeten daar verandering in brengen. De bijbehorende intentieverklaring is eind juni door 13 Rotterdamse schoolbesturen ondertekend. 

Voor de training is de samenwerking gezocht met Augeo. Deze stichting zet zich in om professionals goed te trainen over hoe om te gaan met signalen over kindermishandeling. Alle Rotterdamse leerkrachten uit het basisonderwijs kunnen nu een e-learning training volgen over het signaleren van kindermishandeling, het werken met de meldcode en het steunen van kinderen die thuis onveilig zijn. De gemeente draagt hier financieel aan bij. Komend schooljaar volgen 197 scholen en ruim 5000 leerkrachten de Augeo training. In de regio Rotterdam Rijnmond zijn tussen november 2015 en november 2016 ruim 4400 meldingen bij Veilig Thuis geregistreerd, waarvan er 190 van scholen afkomstig waren. Veilig Thuis is de organisatie voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.

Schoolbesturen

Sinds 2013 is de wet meldcode van kracht. Deze wet verplicht scholen en andere organisaties dat zij bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling vijf verplichte stappen zetten (www.meldcode.nl). De wet verplicht ook dat er binnen de organisatie duidelijk moet zijn wie hiervoor verantwoordelijk is. En het kennisniveau van medewerkers over de meldcode moet op peil zijn. Hoewel het aantal meldingen en signalering toeneemt blijkt dit toch in de praktijk een uitdaging te zijn voor veel scholen. Samen met de gemeente Rotterdam zijn de vier grote schoolbesturen BOOR, RVKO, PCBO en Kind en Onderwijs Rotterdam met deze problematiek aan de slag gegaan en is de handreiking voor scholen gemaakt. De handreiking is eind juni aangeboden aan alle Rotterdamse schoolbesturen. 6 besturen in het primair onderwijs en 7 besturen in het voortgezet onderwijs hebben de bijbehorende intentieverklaring getekend, waarmee men aangeeft hier mee aan de slag te gaan.

Signaleren

Het is de ambitie van het actieprogramma Veilig Thuis om de meldingsbereidheid in het onderwijs te vergroten. De meldcode en het signlaringssysteem SISA zijn belangrijke instrumenten voor professionals bij het signaleren en melden. In de handreiking wordt op verschillende niveaus handvatten geboden om de meldcode en SISA beter te gebruiken in het onderwijs.

Leerkracht cruciaal

Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, is blij met de handleiding en de intentie van de schoolbesturen om ermee aan de slag te gaan. “Heel mooi dat de rotterdamse scholen zich op deze manier inzetten. Er is maar één volwassene nodig om de cirkel van geweld voor een kind te doorbreken. Juist leerkrachten zijn een cruciale partner in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Maar echt tevreden ben ik natuurljik pas als alle Rotterdamse onderwijsinstellingen zich aansluiten bij deze ontwikkelingen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat kinderen in de knel zo snel mogelijk gezien en geholpen worden!”

Categorie:
Provincie: