dinsdag, 6. december 2016 - 17:18 Update: 06-12-2016 17:24

Celstraf en geldboete geëist voor Facebook-bedreiging Alexander Pechtold

Celstraf en geldboete geëist voor Facebook-bedreiging Alexander Pechtold
Foto: D66
Leeuwarden

Dinsdag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden in hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een boete van 1.500,- euro geëist, waarvan 750,- euro voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar, tegen een 51-jarige man uit de gemeente Delfzijl die wordt verdacht van bedreiging van Alexander Pechtold.

'Kopschot'

De man zou in september 2015 op een Facebook pagina een bericht hebben geplaatst waarin hij zegt dat Pechtold 'een kopschot' zou moeten krijgen. Daarbij plaatste de man een afbeelding van een vuurwapen.

De verdachte heeft bekend dat hij het bericht heeft geplaatst en heeft verklaard niet meer te weten waarom en in welke context  hij het bericht heeft geplaatst. Alexander Pechtold heeft tijdens de zitting in hoger beroep gebruik gemaakt van zijn spreekrecht als slachtoffer. Hij heeft daarbij zijn persoonlijke beleving van de bedreiging aan het hof toegelicht.

OM in hoger beroep

De rechtbank sprak verdachte eerder vrij van de bedreiging. De rechter oordeelde dat weliswaar sprake was van een bedreiging gericht aan Pechtold maar dat niet  kan worden bewezen dat die bedreiging tot de vrees voor uitvoering kon leiden, gezien de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Het OM was het hiermee niet eens en stelde hoger beroep in.

Het OM is van mening dat de rechter hiermee de criteria, aan de hand waarvan wordt getoetst of een uiting als strafbare bedreiging kan worden aangemerkt, onjuist heeft toegepast. De advocaat-generaal benadrukte ter zitting de ernst van bedreigingen aan politici. 'Dit soort bedreigingen en intimidaties maken het vak van politicus extra zwaar, hebben invloed op de democratie en de rechtsstaat en zijn ondermijnend voor het systeem. Dat maakt onderhavig feit zo ernstig.'

Team bedreigde politici

Bedreigingen met een misdrijf gericht tegen politici en andere personen binnen het rijksdomein die werkzaam zijn in het gebied van de politie-eenheid Den Haag worden opgenomen door het Team Bedreigde Politici. Het team bekijkt in overleg met het OM of er daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging volgens artikel 285 Wetboek van Strafrecht. 

Wanneer dat het geval is wordt daarop bekeken of een verdachte kan worden opgespoord. In dat geval neemt het team de aangifte van de politicus op. Het hof doet naar verwachting uitspraak op 20 december.