donderdag, 10. november 2016 - 13:18

OM eist 3,5 jaar cel voor fraude bij kankerfonds

OM eist 3,5 jaar cel voor fraude bij kankerfonds
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De officier van justitie in Amsterdam heeft vanmorgen tegen twee voormalig bestuursleden van Quality of Life – een stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker – tot 3,5 jaar celstraf geëist wegens verdenking van verduistering en valsheid in geschrift.

De medeverdachte hoorde wegens medeplichtigheid bij de verduisteringen een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen. De hoofdverdachte zou geld van de stichting onder meer hebben gebruikt om de hypotheek, verbouwing en inrichting van zijn huis te betalen. Ook zou hij met geld van de stichting het bedrijf van zijn vrouw hebben gefinancierd. In totaal zouden de mannen voor een bedrag van ongeveer zes ton hebben gefraudeerd.

De zaak kwam aan het rollen nadat de toenmalige werkgever van de hoofdverdachte in juli 2011 aangifte had gedaan omdat de man diverse facturen zou hebben vervalst. Op die manier zou de man onder meer onterecht de kosten van diners en overnachtingen in een luxueus hotel en de aankoopkosten van een mobiele telefoon bij zijn toenmalige werkgever hebben gedeclareerd. Om een hypothecaire lening te verkrijgen zou hij twee inkomensverklaringen valselijk hebben opgemaakt. “Ernstige strafbare feiten waaruit je kan opmaken dat de verdachte er niet voor terugdeinst andere te laten betalen voor zijn privé uitgaven. Hij deinst er niet voor terug de papieren werkelijkheid naar zijn hand te zetten als dat nodig is om te krijgen wat hij wil”, aldus de officier in haar requisitoir.

Via zijn voormalig werkgever kwam de hoofdverdachte in contact met bestuursleden van de stichting Quality of life. Al snel werd hij zelf lid van het bestuur. De medeverdachte was op dat moment al penningmeester van de stichting. In de werkcomputer van de hoofdverdachte werd een leningsovereenkomst aangetroffen tussen de stichting en hemzelf. Die vondst was de aanleiding om nader onderzoek te verrichten. De officier van justitieging in haar requisitoir uitgebreid in op het feit dat de verdachten geld van een goed doel hadden verduisterd. “Mensen vertrouwen hun geld toe aan een goede doelen organisatie omdat zij anderen willen helpen, omdat zij denken dat op die manier hun geld op de juiste plek terecht komt. Dit vertrouwen is cruciaal, letterlijk van levensbelang. Zonder vertrouwen wordt er namelijk geen geld gegeven en zonder geld geen onderzoek.”

Extra wrang is het, zo benadrukte de officier van justitie, dat de stichting Quality of Life juist is opgericht omdat in de visie van de oprichters bij andere organisaties te veel geld aan de strijkstok bleef hangen. “Het was erger dan dat”, aldus de officier. “En de penningmeester, verantwoordelijk voor de controle, liet het gebeuren dat er ruim zes ton aan geld werd weggesluisd, bedoeld voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Hij heeft letterlijk zijn ogen dicht geknepen.”

Categorie:
Provincie: