woensdag, 24. augustus 2016 - 13:26 Update: 24-08-2016 13:39

Taakstraf en stadionverbod geëist wegens 'Vermeerpop-incident'

Taakstraf en stadionverbod geëist wegens 'Vermeerpop-incident'
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Woensdag heeft de officier van justitie in Amsterdam tegen een 27-jarige man uit Wageningen een taakstraf en een stadionverbod geëist wegens bedreiging en belediging van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer. dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Taakstraf

Tijdens de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord op 7 februari van dit jaar in de Arena zou de man een pop die Vermeer moest voorstellen met een touw om de nek over de balustrade hebben gehangen. De man moet wat het OM betreft een taakstraf van 80 uur uitvoeren waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook eiste de officier een strafrechtelijk stadionverbod voor de Arena voor een periode 
van drie jaar. 

De pop was gekleed in een T-shirt met op de achterkant de tekst `Vermeer 1' en op de voorkant de letters NSB. De verdachte heeft aangegeven niet de bedoeling te hebben gehad Vermeer te bedreigen, maar de officier noemde dit `volstrekt ongeloofwaardig'. 

'Welbewuste georkestreerde daad'

'Het betreft niet een impulsieve handeling maar - mede gelet op het tijdsverloop - een welbewuste georkestreerde daad, namelijk een ernstige bedreiging aan het adres van Kenneth Vermeer. Het schokkende beeld van deze bungelende pop in een strop laat in deze vijandige context geen enkele ruimte voor discussie', aldus de 
officier in zijn requisitoir. 

De man uit Wageningen zou niet alleen de pop aan de balustrade hebben gehangen, maar ook hebben geholpen een spandoek op te hangen met de tekst `Vermeer, van godenzoon naar hoerenzoon'. Net als bij de letters `NSB' op het T-shirt gaat het hier om een beledigende tekst die ook door Vermeer als beledigend en kwetsend is ervaren. 

Overigens vroeg de officier van justitie vrijspraak voor de beledigende teksten van de spreekkoren omdat hij niet kon bewijzen dat de verdachte daadwerkelijk aan die spreekkoren aan had deelgenomen, al noemde de officier dat tijdens de zitting wel `aannemelijk'. 

De bedreiging en de beledigingen kunnen, zo zei de officier in zijn requisitoir, niet los worden gezien van het feit dat Vermeer eind 2014 overstapte van Ajax naar Feyenoord, hetgeen door sommige aanhangers van Ajax als verraad wordt gezien. 

De Feyenoordkeeper heeft aangifte gedaan van bedreiging en belediging. Er was bij hem, zo zei de officier tijdens de zitting, een persoonlijke grens overschreden. De Feyenoordkeeper voelde zich daadwerkelijk bedreigd. 

De verdachte is nadat hij in februari was aangehouden voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem in bewaring stelde en vervolgens direct schorste. De man zou aanvankelijk voor de snelrechter worden gebracht, dat is niet gebeurd omdat de advocaat van de man om een reclasseringsrapportage had verzocht. De uitspraak van de rechtbank is op 7 september aanstaande.

Categorie:
Provincie: