dinsdag, 19. juli 2016 - 17:28 Update: 19-07-2016 17:33

Koenders bij top anti-ISIS coalitie in Washington

Koenders bij top anti-ISIS coalitie in Washington
Foto: RVD
Den Haag

Woensdag neemt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Washington deel aan een conferentie over stabilisatie aan het door terreurgroep ISIS getergde Irak. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

'Hij ontmoet daar ambtgenoten uit meer dan twintig landen. Nederland speelt een belangrijke rol als medevoorzitter van de bijeenkomst. In aansluiting op deze conferentie spreekt de minister donderdag in Washington met ambtgenoten van 35 landen uit de anti-ISIS-coalitie over de voortgang van de strijd tegen ISIS', aldus het ministerie.

De ministers maken tijdens het eerste deel van de conferentie bekend wat ze gaan doen om Irak te blijven steunen bij het opvangen van ontheemden en de opbouw van een veilige en stabiele samenleving. Ook Koenders laat woensdag weten welke extra bijdrage Nederland gaat leveren aan steun voor Irak. Nederland steunt het land met name op het gebied van humanitaire hulp, ontmijning, stabilisatie en militaire trainingen.

Investeren in samenwerking

Volgens de minister zijn de toezeggingen van groot belang voor de toekomst van Irak. ‘ISIS gedijt bij instabiliteit in de regio. We kunnen deze vijand daarom niet verslaan met alleen militaire middelen. Er moet meer geïnvesteerd worden in samenwerking tussen de diverse groepen en de bevolking van Irak. De Iraakse regering heeft onze steun hard nodig als het gaat om het invoeren van economische en politieke hervormingen’, aldus Koenders.

Tijdens deze bijeenkomst komen onder meer de militaire acties tegen ISIS in Irak en Syrië aan de orde, evenals de toekomstige bevrijding van Mosul en het tegengaan van ISIS-netwerken wereldwijd. Ook spreekt Koenders met ministers van onder andere Koeweit, Qatar, Jordanië en Egypte over nauwere internationale samenwerking om de financiële stromen en propaganda van ISIS te verstoren en de aanvoer van buitenlandse strijders naar ISIS-gebied te stoppen.

Nederland neemt sinds oktober 2014 deel aan de internationale coalitie, die op verzoek van de Iraakse regering ISIS bestrijdt. De inspanningen van de coalitie zijn tot nu toe succesvol gebleken: de terreurgroep heeft inmiddels behoorlijk wat terrein verloren in zowel Irak als Syrië. De Iraakse stad Fallujah is onlangs bevrijd en het Iraakse leger rukt op naar Mosul.

Toch blijft de internationale steun hard nodig. 'De recente aanslagen door ISIS in Bagdad en op andere plekken in de wereld bewijzen dat de strijd nog lang niet gestreden is', benadrukt minister Koenders

Categorie:
Provincie: