donderdag, 23. juni 2016 - 10:09 Update: 23-06-2016 21:48

Brandweer rukt de hele zomer in bepaalde regio's alleen nog uit bij spoedgevallen

Brandweer rukt vanaf maandag alleen uit bij spoed
Foto: fbf
Amsterdam

Vanaf maandag 27 juni rukken de brandweermensen in verschillende regio’s in het land alleen nog uit bij spoedgevallen. Ze voeren hiermee actie tegen de wens van de werkgevers om de leeftijdsgrens voor het vroegpensioen te verhogen.

Vanmorgen om 10.00 uur liep het ultimatum af, dat de werknemers afgelopen week aan de werkgeversdelegatie stuurden. De werkgevers kwamen toen niet opdagen voor de geplande onderhandelingen. Hiermee lieten zij 400 brandweermannen in de kou staan, die vanuit het hele land naar Utrecht waren afgereisd om de ernst van de situatie duidelijk te maken.

Alleen uitrukken bij prio 1

Gedurende de hele zomer reageert de brandweer alleen nog op zogenaamde prio 1-meldingen. “We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens worden gered”, zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. “Alleen duurt het wat langer dan normaal voordat volgelopen kelders weer droog zijn en katten uit een boom zijn gered.” Van de 25 veiligheidsregio’s doen er nu 8 definitief mee aan de actie, te weten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland. Veel andere regio’s bereiden zich momenteel ook voor.

Fysiek en mentaal zwaar werk

Brandweermensen hebben fysiek en mentaal zwaar werk, dat je niet tot je 65e kunt blijven doen. Daarom is in 2006 de FLO-regeling ingevoerd waardoor werknemers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling zijn de wet- en regelgevingen inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is. Dit heeft onder andere nadelige gevolgen voor de inkomsten.

''Lichaam wakker, maar in hoofd nog in slaap''

Een brandweerman uit Amsterdam vertelde deze week nog aan BlikopNieuws.nl dat het prachtige brandweervak hem vanaf z'n vijftigste fysiek en mentaal steeds zwaarder wordt ondanks al het sporten wat hij doet om fit te blijven. Vooral de nachtelijke uitrukken zijn zwaar. ''Wanneer 's nachts de alarmbellen gaan wordt er van je verwacht dat je je bed uitspringt dat wat ik en al mijn fijne collega's ook doen. Als je dan op de brandweerauto zit, is je lichaam wakker maar in je hoofd slaap je nog''.

De Haas: “Daarom willen wij een reparatie van de regeling. We vragen helemaal niet om een nieuwe regeling, maar hij moet wel up-to-date worden gemaakt. Daarnaast willen we zowel een werkgarantie als een inkomensgarantie voor werknemers die worden afgekeurd voor de repressieve dienst. Dat is een tweede loopbaan binnen of buiten de Brandweer, waardoor ze geen werk meer op de wagen verrichten, maar wel met behoud van inkomen.”

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: