zondag, 18. maart 2018 - 10:25 Update: 18-03-2018 10:42

Gouden Film voor Bankier van het verzet

Gouden Film voor Bankier van het verzet
Foto: Nederlands Film Festival en Filmfonds
Utrecht

Meer dan 100.000 bezoekers hebben de film Bankier van het Verzet in de bioscoop gezien sinds de release op 8 maart 2018. Daarmee heeft de film de Gouden Film status behaald.

De award werd zaterdagavond overhandigd aan de familie van Hall, regisseur Joram Lürsen en producent Sytze van der Laan door hoofdrolspeler Barry Atsma. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’OR ESPRESSO, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival. Bankier van het Verzet is de eerste film die dit jaar de Gouden Film status behaalt.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet. Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

De regie is in handen van Joram Lürsen (o.a. Het Verlangen, Publieke Werken, Alles is Liefde) en het scenario is geschreven door Marieke van der Pol & Thomas van der Ree. De hoofdrollen worden vertolkt door Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry.

De film is geproduceerd door NL Film in co-productie met de EO en Zilvermeer Productions. De film is tot stand gekomen met bijdragen van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en het CoBo Fonds. Bankier van het Verzet wordt gedistribueerd door Dutch FilmWorks en is te zien in 131 bioscopen.

Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Foto: V.l.n.r. directeur Nederlands Film Festival Hein Barnhoorn, producent Sytze van der Laan, Aad van Hall, hoofdrolspeler Barry Atsma en regisseur Joram Lürsen. Credit: Arjo Frank