maandag, 23. april 2018 - 16:50 Update: 24-04-2018 14:00

UMCG-patiëntjes protonentherapie kunnen tijdelijk op ziekenhuisterrein wonen

Comfortabel thuis voor UMCG-patiëntjes protonentherapie
Foto: UMCG
Groningen

Kinderen met kanker die behandeld moeten worden in het UMCG protonentherapiecentrum in Groningen en van buiten de regio komen, kunnen gedurende hun bestraling samen met het gezin verblijven in het familiehuis. Dit meldt het UMCG maandag.

Dagelijks reizen belastend

Het UMCG biedt deze mogelijkheid omdat het voor kinderen en hun ouders zeer belastend is om dagelijks gedurende 5 tot 6 weken, de gemiddelde duur van een behandeling, te reizen tussen het ziekenhuis en thuis. Het familiehuis biedt gezinnen een prettig ‘thuis’ in een intensieve en onzekere tijd, op loopafstand van het protonentherapiecentrum. Onlangs heeft het eerste gezin zijn intrek genomen in het ‘Familie De Boer Huis’.

Enige protonentherapiecentrum in Nederland

Kinderen, afkomstig uit het hele land, die bestraald moeten worden met protonen worden doorverwezen naar het UMCG. In Groningen is het enige protonentherapiecentrum in Nederland gevestigd dat kinderen mag behandelen. Het UMCG werkt hierbij nauw samen met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar de kinderoncologische zorg is geconcentreerd.

Twee appartementen

Het 'Familie De Boer Huis' bestaat uit twee volledig ingerichte appartementen in het karakteristieke huis dat gevestigd is aan de noordzijde van het UMCG-terrein aan Bloemsingel 3. Het biedt plaats aan twee gezinnen en is voorzien van alle comfort en privacy. Kinderen uit de Kinderadviesraad van het UMCG hebben meegedacht bij de inrichting van het familiehuis, zodat het zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van patiëntjes en zij zich er thuis kunnen voelen.

Prinses Máxima Centrum

De inrichting van dit familiehuis is mogelijk gemaakt door Stichting C&W de Boer, Ikea Groningen, Ypey Expert Groningen en Stichting Vrienden UMCG. Gezinnen die gebruik willen maken van de verblijfsmogelijkheid in het familiehuis, worden hiervoor aangemeld door het Prinses Máxima Centrum. Tijdens het verblijf krijgen de gezinnen  ondersteuning van de vrijwilligers van de Stichting Vrienden UMCG.

Categorie:
Provincie: