dinsdag, 19. september 2017 - 17:40

Griepprik voorkomt griep, maar niet het aantal zieken

Griepprik voorkomt griep, maar niet het aantal zieken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
undefined

Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het RIVM, in samenwerking met het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Kennermerland, uitvoerde naar griepachtige verschijnselen onder gezonde thuiswonende mensen van 60 jaar en ouder.

Het onderzoek is uitgevoerd in twee griepseizoenen tussen 2011 en 2013, onder respectievelijk 2100 en 2500 deelnemers. Van de mensen met griepachtige verschijnselen (6.9 en 10.3% van totale groep in de opvolgende seizoenen) had 18.9% (in een mild griepseizoen) tot 34.2% (in een langdurig griepseizoen) daadwerkelijk een infectie met griepvirus. De overige 60 tot 80% van griepachtige verschijnselen werd veroorzaakt door andere ziekteverwekkers. Dit is niet te voorkomen met een griepvaccinatie. Griepvaccinatie bleek infecties met griepvirus in deze groep met 51 tot 73%, afhankelijk van het seizoen, te verminderen. Het onderzoek is deze week gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases. 

Griepprik blijft belangrijk

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1.7 miljoen mensen last van griepachtige verschijnselen. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus en niet tegen andere virussen die deze griepachtige verschijnselen (zoals heftige spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, hoge koorts, keelpijn en droge hoest) of verkoudheden veroorzaken. Desondanks blijft het volgens het RIVM voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder belangrijk om de griepprik te halen. Griepvirus vergroot bij hen de kans op ernstige gezondheidsproblemen en de kans op verergering van een al aanwezige aandoening zoals een long- of hartaandoening. Van de andere ziekteverwekkers die griepachtige verschijnselen veroorzaken weten we dit niet, daar wordt verder onderzoek naar gedaan. Het blijft daarom voor mensen uit de doelgroep belangrijk om de jaarlijkse griepprik te halen en zich zo te beschermen tegen de gevolgen van griep.

Categorie:
Provincie: