donderdag, 31. augustus 2017 - 15:46 Update: 31-08-2017 20:02

Huisarts Lelystad mag geen zorg meer leveren in zijn praktijk

Huisarts Lelystad op non-actief gezet
Foto: Archief EHF
Leleystad

De inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts K. van ’t Hart Medisch Centrum een beroepsverbod gegeven. Hij mag geen zorg meer leveren in zijn praktijk in Lelystad. Het verbod geldt tot hij voldoet aan de wettelijke eisen voor goede zorg.

De huisarts moet zorgen voor een goede waarnemer van zijn praktijk. Dat geldt ook voor patiënten van een andere huisarts waarvoor hij waarnemer is. De huisarts moet zo snel mogelijk zijn patiënten overdragen aan een andere huisartspraktijk. Over dit alles moet hij duidelijk communiceren met zijn patiënten, zodat zij weten van het bevel. Het bevel van de inspectie is ingegaan op 25 juli 2017 en was zeven dagen geldig. De minister heeft daarna het bevel verlengd.

Op 18 juli 2017 heeft de inspectie een bezoek gebracht aan de huisartsenpraktijk ’t Hart Medisch Centrum. Aanleiding was een anonieme melding. Tijdens het bezoek zag de inspectie dat de huisarts ernstig tekortschoot in zijn zorg.

Tekortkomingen

De huisarts zorgt niet goed voor de continuïteit van de zorgverlening en een goede bereikbaarheid. Hij heeft zijn patiënten onvoldoende geïnformeerd over zijn bereikbaarheid en beschikbaarheid tijdens praktijkuren. Verder verricht de doktersassistente in zijn opdracht handelingen waar ze niet bevoegd voor is. Die vinden bovendien niet plaats onder de juiste omstandigheden.

De inspectie heeft geen enkel vertrouwen in de huisarts, ook stelt hij zich niet toetsbaar op. Daarnaast heeft de huisarts zich fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedragen, onder andere tegen de inspectie. Door dit alles vindt de inspectie dat er een acuut gevaar is voor de patiëntveiligheid. Daarom heeft de inspectie deze huisarts een bevel gegeven.

Openbaarmaking

De inspectie kon het bevel niet eerder openbaar maken, omdat de huisarts daar bezwaar tegen maakte. De rechter heeft bepaald dat de inspectie het bevel mag publiceren.