donderdag, 8. juni 2017 - 20:59 Update: 09-06-2017 18:36

Verpleegkundigen overwegen te stoppen vanwege dubbele diensten

Helft verpleegkundigen overweegt te stoppen vanwege hoge werkdruk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Verpleegkundigen en verzorgenden die door de personeelstekorten extra diensten moeten draaien, voelen zich zo overbelast dat ze er soms over denken te stoppen met werken. Dat blijkt uit een peiling voor het V&VN Magazine, dat dit keer in het teken staat van ‘Spanning’. De uitkomsten zijn alarmerend. Dit schrijft V & VN op de website.

'Als je non-stop wordt gebeld om roostergaten op te vullen'

Het is al heel lang bekend dat er personeelstekorten zijn. Roosterproblemen worden vaak opgelost door het team van verpleegkundigen en verzorgenden zelf. Ze willen patiënten en bewoners nou eenmaal niet laten zitten.

Alarmerende cijfers

Toch wordt het ook tijd om duidelijk te maken wat de consequenties zijn voor de mensen die het werk nu doen. In hún belang, en in het belang van diezelfde patiënten en bewoners. Immers, als verpleegkundigen en verzorgenden omvallen, worden de problemen alleen maar groter. V&VN-directeur Sonja Kersten: “Dit zijn heel eerlijke antwoorden en die hebben we nodig. Verpleegkundigen zijn enorm loyaal en gemotiveerd; ze zullen hun patiënten en bewoners nooit in de steek laten. Maar als de druk teveel stijgt, worden mensen ziek en moeten ze gedwongen afhaken. In de groep verpleegkundigen en verzorgenden die extra diensten moeten draaien door het tekort aan mensen, overweegt meer dan de helft weleens te stoppen. Ik vind die cijfers echt alarmerend.”

86 procent: structureel tekort

"Tijdelijk 3 teams onder mijn hoede. Telefoon staat ongeveer 24/7 aan waardoor privé te lijden heeft van het werk" 

Op de peiling over werkdruk hebben ruim 750 mensen gereageerd. (Wijk)verpleegkundigen relatief het meest (70 procent). Meer dan 90 procent geeft aan dat de werkdruk de afgelopen 5 jaar is gestegen, dat er een structureel personeelstekort is in de organisatie (86%), en dat vacatures langer dan 3 maanden openstaan (30%) of meer dan een half jaar (35%). Dat levert bij de overgrote meerderheid roosterproblemen op, waardoor 37% maandelijks de vraag krijgt om een extra dienst te draaien, en 16 % wekelijks. Juist in deze groep verpleegkundigen en verzorgenden, neemt de belasting snel toe, zo blijkt uit de antwoorden. Meer dan de helft van de mensen in deze groep denkt erover te stoppen met het werk omdat de stress door de werkdruk te hoog wordt en ook privé z’n sporen trekt.

"s Avonds laat op de bank de planning maken omdat je overdag al je cliënten hebt"

Bijna een kwart is weleens overspannen geweest, 16% heeft met burn-out klachten thuis gezeten. Binnen het totale onderzoek, zegt 46% weleens te denken aan stoppen met dit werk vanwege de werkdruk. Bij de groep onder de 35 jaar ligt dit zelfs nog een procent hoger. Natuurlijk lijden ook de patiënten of bewoners onder de roosterproblemen en de werkdruk die dat oplevert, zegt 86% (waarvan 13% zegt ‘vaak’).
"Ik werk in de palliatieve terminale thuiszorg. Als kantoor belt of ik toch een nacht wil werken, en er is niemand anders… dan ga ik toch"

Vervolgonderzoek

Voor V&VN zijn de cijfers aanleiding voor verder verdieping, om de impact van personeelstekorten op de mensen die het werk nu doen, goed in kaart te brengen. Investeren in deze groep is belangrijker dan ooit. Tegelijkertijd maken we ons sterk voor het terugdringen van de personeelstekorten. Zo pleit V&VN voor veel betere samenwerking tussen opleidingen en stage-aanbieders, omdat er nu vaak door een tekort aan stageplaatsen minder mensen kunnen worden opgeleid.