donderdag, 15. december 2016 - 13:05 Update: 17-12-2016 22:36

'Virussen hebben er baat bij om milder te zijn voor vrouwen dan voor mannen'

'Sommige virussen pakken mannen harder aan dan vrouwen'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Londen

Uit nieuw onderzoek in Nation Communications blijkt dat sommige virussen zo evolueren dat ze mannen harder aanpakken dan vrouwen, althans dat is de theorie.

Wetenschappers van de Royal Holloway University in Londen hebben ontdekt, op basis van wiskundige modellen, dat virussen er zelf baat bij hebben om minder agressief te zijn voor vrouwen dan voor mannen. Virussen willen zich graag zo veel mogelijk vermenigvuldigen en verspreiden om zich in stand te kunnen houden en dan zijn vrouwen gewoon waardevoller voor het virus.

Vrouwen kunnen de ziekte namelijk doorgeven aan hun nageslacht tijdens zwangerschap, bevalling of bij het geven van borstvoeding. Voor het virus is het dus een slechte zaak als de vrouw zou sterven aan de infectie. Dit schrijft onder meer knack.be donderdag op basis van berichtgeving van de Royal Holloway University.

Vrouwen beschuldigen mannen er vaak van dat zij zich bij een onschuldig griepje al aanstellen, maar gebleken is dat mannen en vrouwen verschillend reageren op dezelfde ziekteverwekkers. Eerdere studies toonden aan dat het geslacht een rol speelt in de ernst van de infecties. Algemeen wordt gedacht dat dit te wijten is aan de verschillen in het immuunsysteem en hormonen.

De Nederlandse bioloog Vincent Jansen verbonden aan de Londense Royal Hollaway University onderzocht waarom het zeldzame retrovirus HTLV1 bij Japanse mannen veel vaker leidt tot leukemie dan bij Japanse vrouwen, terwijl datzelfde virus op de Caraïben geen onderscheid maakt in geslacht. Het virus wordt overgedragen via onder meer borstvoeding. En dat bleek interessant. In Japan geven vrouwen namelijk veel langer borstvoeding dan op de Caraïben. “Dat zou kunnen verklaren waarom het virus milder is voor Japanse vrouwen.”

Vrouwen worden dus door virussen gezien als een soort van bondgenoot. Jansen: 'Als dit inderdaad het geval is, moeten die virussen op een of andere manier uitvogelen of ze in een man of een vrouw zitten. Als we kunnen ontdekken hoe dat werkt, zouden we dat kunnen gebruiken om ziekteverwekkers voor de gek te houden. Als je een virus kunt laten denken dat het in een vrouw zit, zou het minder hevig moeten toeslaan.'

Bron: https://www.royalholloway.ac.uk/aboutus/newsandevents/news/2016-articles...