woensdag, 14. december 2016 - 15:50 Update: 15-12-2016 10:35

Milde griepepidemie in Nederland

Nivel: griepvirus groeit naar 'milde griepepidemie'
Foto: fbf
Utrecht

In Nederland hebben we op dit moment te maken met een 'milde' griepepidemie. Dit heeft het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) woensdag bekendgemaakt.

'Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 61 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor was dat 58. Vooral jonge kinderen – 0 tot 4 jaar – komen bij de huisarts met griep', aldus het Nivel.

In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn maar ook griep. Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten, spierpijn, is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Vooral bij ouderen die niet gevaccineerd zijn kan griep leiden tot een longontsteking.

Epidemie

In de nationale griepsurveillance door het NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum spreken we van een epidemie als de peilstationshuisartsen van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek door het RIVM het griepvirus aantoont in neus- en keelmonsters van deze patiënten. 

Dit seizoen begint de griepepidemie enkele weken eerder dan voorgaande jaren. Afgelopen week kwamen 61 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In 24% van de afgenomen neus- en keelmonsters is in het laboratorium griepvirus gevonden, vooral A(H3N2). Verder zijn in de monsters verkoudheidsvirus en RS-virus gevonden.

Voldoende drinken

NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Het gaat tot nu toe om een milde epidemie. De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan vijf dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of je krijgt last van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Nuttige patiënteninformatie is te vinden op de website thuisarts.nl.”

Peilstations NIVEL Zorgregistraties

NIVEL Zorgregistraties eerste lijn maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 478 huisartspraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten. 

Ruim veertig van deze praktijken, met 62 huisartsen – de peilstations – rapporteren ook wekelijks over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen, zoals griep. Deze peilstations bestaan sinds 1970. De meeste registraties lopen over meerdere jaren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):