donderdag, 12. oktober 2017 - 19:44 Update: 12-10-2017 19:55

Nieuwe ronde toekenningen aansluiting mbo en arbeidsmarkt bekend

Nieuwe ronde toekenningen aansluiting mbo en arbeidsmarkt bekend
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

9 samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven gericht op zorg en welzijn, bouw, media, ondernemerschap en beveiliging krijgen circa 9 miljoen euro om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De investeringen komen uit het budget voor het Regionaal Investeringsfonds mbo .

De totale investering van bedrijfsleven, onderwijs en overheid komen in deze ronde uit op circa 27 miljoen euro.

Vernieuwing onderwijs en aansluiting arbeidsmarkt

Onder de toekenningen zijn bijvoorbeeld ROC van Twente met de Twentse Zorgacademie, een innovatieve leerwerk-, oefen- en testomgeving. Het Albeda College met een Practoraat Cloud Engineering om de ICT-opleidingen beter te laten aansluiten op de eisen en wensen van de betrokken bedrijven. En het onderwijsprogramma ‘De Rotterdamse Plus’ van Albeda/Zadkine/Hoornbeeck College om meer medewerkers met een mbo niveau 2 opleiding een plek te geven in de verpleeghuiszorg in de regio Rotterdam.

“Opnieuw hebben de aanvragen bewezen dat het onderwijs zich blijft vernieuwen. We zien  dat de aanvragen echt inspelen op actuele vragen vanuit de arbeidsmarkt voor kwalitatief goed personeel, zoals in de verpleeghuiszorg,” aldus minister Bussemaker.  “We hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het MBO innovatief en wendbaar te maken. Het Regionaal Investeringsfonds laat zien dat, anders dan critici stellen, de samenwerking tussen scholen en bedrijfsleven op regionaal niveau tot bijzondere  initiatieven en resultaten leidt.”

Doel Regionaal Investeringsfonds mbo

Doel van het Regionaal Investeringsfonds is mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden. Met deze toekenningen zijn er in totaal 103 samenwerkingsverbanden tot stand gekomen. Zie de landkaart voor een overzicht van alle projecten.

Nieuwe ronde

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben volgend jaar nog twee mogelijkheden om plannen in te dienen voor het fonds. De eerstvolgende aanvraagperiode is januari 2018.

Categorie: