vrijdag, 16. december 2016 - 7:55

Ouders betalen duizend euro per jaar voor mbo’er

Ouders betalen duizend euro per jaar voor mbo’er
Foto: SXC
Den Haag

Ouders met kinderen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hebben in 2015 gemiddeld 1 034 euro uitgegeven aan onderwijs. Dit is meer dan ouders betaalden voor leerlingen in het basis- of voortgezet onderwijs. Dit meldt CBS.

De kosten voor een mbo-leerling zijn vooral uitgaven aan boeken, schoolbenodigdheden, materialen en gereedschappen. In 2015 gaven ouders van een mbo’er hieraan gemiddeld 711 euro uit. Daarnaast betaalden zij gemiddeld 532 euro aan lesgeld voor een mbo-opleiding. Een deel van het lesgeld en de kosten voor boeken en leermiddelen worden vergoed door de overheid: in 2015 was deze vergoeding gemiddeld 511 euro, 33 procent van de totale uitgaven. Bijna 129 duizend kinderen onder de 18 jaar deden een mbo-opleiding in het schooljaar 2015/’16.

Ouders middelbare scholieren betalen vooral bijles en schriften

Ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs hebben veel minder kosten voor schoolboeken en lesmaterialen. Het meeste lesmateriaal wordt gratis door de school beschikbaar gesteld vanwege de Wet Gratis Schoolboeken (2008). Ouders betalen wel voor huiswerkbegeleiding, bijles of examentraining voor hun kind, voor schoolbenodigdheden zoals woordenboeken en schriften, en voor openbaar vervoer naar school. In 2015 gaven ouders hier gemiddeld 349 euro aan uit. Voor excursies en de ouderbijdrage betaalden ouders 300 euro aan de school.

In basisonderwijs betalen ouders vooral voor extra’s

De rijksoverheid betaalt het grootste deel van de kosten voor het basis- en speciaal(basis)onderwijs. Ouders van basisschoolkinderen betaalden in 2015 gemiddeld 62 euro voor de ouderbijdrage en activiteiten zoals schoolreisjes.