maandag, 1. februari 2016 - 8:36 Update: 01-02-2016 15:05

VEH pleit voor registratie studieschuld bij BKR

'Registratie studieschuld voorkomt betalingsproblemen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amersfoort

Vereniging Eigen Huis pleit voor registratie van studieschulden door het BKR. Omdat dit nu niet het geval is, kan een studieschuld bij een hypotheekaanvraag buiten beeld blijven.

Ook de regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maken het mogelijk dat de aflossingsverplichting van een studielening niet wordt meegeteld bij de toetsing van een hypotheekaanvraag. Hierdoor kunnen starters een duurder huis kopen dan eigenlijk bij hun inkomen en uitgaven past. Als iemand na enige jaren niet in staat blijkt om zowel zijn maandelijkse hypotheeklasten als de aflossing van de studieschuld te betalen, kunnen betalingsproblemen ontstaan. 

Hogere hypotheek door truc met studielening

Sommige hypotheekadviseurs wijzen hun klanten op een truc bij het berekenen van de maximale hypotheek. Volgens de regels van de NHG telt een financiële verplichting die een jaar of later na het afsluiten van een hypotheek begint, niet mee bij het berekenen van de maximale hypotheek. Vereniging Eigen Huis wil dat de NHG de regels op dit punt aanpast.

Jonge mensen die de aflossing van hun studielening tenminste 1 jaar uitstellen of tijdelijk opschorten, kunnen hierdoor vaak tienduizenden euro's meer lenen. Hypotheekadviseurs wijzen ook op Artikel 3 van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet, waarin toekomstige verplichtingen zoals een studieschuld niet expliciet worden genoemd. Maar in een blog geeft hypotheekadviseur Jos Koets al de reactie weer van toezichthouder AFM, die van mening is dat bij de hypotheekberekening wel rekening moet worden gehouden met een studieschuld, ongeacht of de terugbetaling pas later begint.

Registratie studieschuld voorkomt te hoge hypotheek

Vereniging Eigen Huis roept minister Bussemaker en de Tweede Kamer op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):