dinsdag, 1. december 2015 - 20:28 Update: 01-12-2015 21:08

Sint neemt maar weinig snoep uit Spanje mee

Sint neemt maar weinig snoep uit Spanje mee
Foto: Archief EHF
Den Haag

Sinterklaas haalde zijn cadeautjes en snoepgoed vorig jaar voor het grootste gedeelte buiten Nederland. Dit meldt het CBS dinsdag.

'De sint importeerde vorig jaar voor 1,2 miljard euro aan speelgoed en spellen en ruim 900 miljoen euro aan snoepgoed. Speelgoed haalt Sint vooral uit China, terwijl snoepgoed vooral uit onze buurlanden komt. Spanje mag Sint Nicolaas onder zijn inwoners rekenen, maar speelt in de invoer van dergelijke producten toch een kleine rol', aldus het CBS.

De totale invoerwaarde van speelgoed lag vorig jaar 17 procent hoger dan in 2013. Van de 1,2 miljard euro aan ingevoerd speelgerei komt de helft uit China. Vergeleken daarbij Spanje is met een aandeel van 1 procent een kleine speler.

Spelcomputers populairst

Spelcomputers zijn het populairste speelgoed uit het buitenland. China is verreweg de belangrijkste leverancier van dat type speelgoed. Daarnaast komen speelgoedmuziekinstrumenten en speelgoedwapens bijna uitsluitend uit China.

De piek in speelgoedimport zit in de tweede helft van het jaar. Bijna de helft van het ingevoerde speelgoed komt in de laatste vier maanden van het jaar ons land binnen.

Vooral zuurtjes uit Spanje

Ook wat snoepgoed betreft heeft Spanje geen grote rol. Sinterklaas bracht vorig jaar voor ruim 21 miljoen euro aan snoepgoed mee uit Spanje. Dat is € 1,25 per Nederlander per jaar. Het zijn vooral Spaanse zuurtjes die Nederlanders lekker vinden, maar Sint neemt ook wel zoetigheden, zoals fondant en marsepein, uit eigen land mee.

Het meeste snoepgoed importeert Nederland uit België en Duitsland. Bijna 60 procent van alle ingevoerde snoep komt uit die landen. Spanje is de zesde buitenlandse snoepleverancier met een aandeel van ruim 2 procent.

Categorie:
Provincie: