woensdag, 12. oktober 2016 - 15:27 Update: 12-10-2016 20:34

Illegale gok-apps verwijderd uit appstore

Illegale gok-apps verwijderd door Apple uit appstore
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Apple heeft op aandringen van de Kansspelautoriteit 55 illegale gokapps uit haar appstore verwijderd. Dit meldt de Kansspelautoriteit woensdag.

De verwijderde illegale apps zijn niet meer te downloaden via de gebruikelijke, online winkels waar apps gekocht kunnen worden. Dat is het resultaat van een toezichtsactie van de Kansspelautoriteit. Die kondigde in mei 2016 aan om zich via een thematische actie enkele maanden te richten op illegale gokapps.

De Kansspelautoriteit, toezichthouder op de Nederlandse kansspelmarkt neemt gokapps nu op als standaardonderdeel in haar toezicht. De actie was in eerste instantie tijdelijk.

Verzoek Kansspelautoriteit

Apple, één van de appstores, gaf gehoor aan het verzoek van de Kansspelautoriteit en verwijderde in eerste instantie 49 en later nog eens zes zogeheten real money gambling apps. Deze 55 apps kunnen nu niet meer worden gedownload vanuit Nederlandse accounts. Andere appstores lieten real money gambling apps sowieso al niet toe.

De voor de verwijdering al gedownloade apps kunnen in een aantal gevallen nog worden gebruikt. De Kansspelautoriteit zal dit gebruik volgen.

Aanbieders

De blokkade van sportsbetting apps in mei betekende ook dat illegale aanbieders niet hebben kunnen profiteren van de aandacht voor sportweddenschappen tijdens het EK voetbal. 

De Kansspelautoriteit constateerde dat in andere Europese landen als Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden sportsbetting apps juist heel populair waren tijdens het EK. Naar schatting zijn tienduizenden downloads in Nederland voorkomen in een periode van 4 maanden.

Achtergrond

Online kansspelen zijn niet gereguleerd in Nederland. Daarmee samenhangend is er vanuit Nederland geen toezicht op het aanbod en daarmee ook geen controle op de eerlijkheid van een kansspel. Maar er is ook geen detectie van kansspelverslaving bij spelers en op de deelname van minderjarigen aan kansspelen.

Reclame

De Kansspelautoriteit waarschuwde daarnaast dit voorjaar aanbieders van online kansspelen dat het ook tijdens de sportzomer van 2016 nog steeds niet is toegestaan om zich te richten op de Nederlandse markt. 

Dit gold voor het aanbieden van en/of reclame maken voor sportweddenschappen ter gelegenheid van bijvoorbeeld het Premier League Darts in Rotterdam, EK Voetbal, Tour de France en de Olympische spelen. Er zijn geen excessen geconstateerd.