zaterdag, 5. mei 2018 - 9:41 Update: 05-05-2018 9:49

Griekenland: omstandigheden kamp Moria, Lesbos, onhoudbaar

Griekenland: omstandigheden kamp Moria, Lesbos, onhoudbaar
Foto: Screenshot Youtube
Libië

De situatie op het Griekse eiland Lesbos is opnieuw bijna onhoudbaar, waarschuwt Artsen zonder Grenzen. Iedere week komen rond 500 nieuwe vluchtelingen en migranten op het eiland aan, terwijl de Griekse regering er alles aan doet om de mensen op het eiland te houden.

Overbrengen naar vasteland

Artsen zonder Grenzen roept de Griekse regering op om onmiddellijk te beginnen met het overbrengen van vluchtelingen en migranten naar het vasteland en de gezondheidszorg op het eiland te versterken.

Risico

In het kamp Moria is ontworpen voor 2.500 bewoners, maar er verblijven op dit moment ruim 7.000 mensen. De leefomstandigheden en de slechte medische zorg vormen een groot risico voor de mensen die vast zitten op Lesbos.

Kinderen

‘Moria is zowel een onveilig als een totaal ongezond kamp, in het bijzonder voor kinderen’, zegt medisch coördinator Declan Barry van Artsen zonder Grenzen. Iedere dag behandelen we een groot aantal aandoeningen die met de slechte hygiëne te maken hebben, zoals braken en diarree, huidaandoeningen en andere infectieziekten. En dan moeten we de mensen terugsturen naar de riskante omstandigheden waar ze die aandoeningen hebben opgedaan.

Vicieuze cirkel

‘Het is een ondragelijke vicieuze cirkel: de mix van onhygiënische en gevaarlijke leefomstandigheden waardoor kinderziekten vaker voorkomen, gebrek aan goede omstandigheden voor herstel van zieke kinderen en te weinig toegang tot zorg.’

Alarmerend

Onze teams hebben de vraag naar medische zorg voor kinderen zien verdubbelen in de afgelopen twee maanden. In de afgelopen weken hebben onze teams 60 kinderen per dag behandeld, maar ook 15 patiëntjes iedere dag moeten weigeren door gebrek aan capaciteit om de toegenomen vraag aan te kunnen. Dat is erg alarmerend, gezien het gebrek aan gezondheidszorg ’s nachts en in het weekend in Moria en de kwetsbaarheid van de kinderen om wie het gaat.  

Zorg beperkt

Daarbij is ook de zorg voor volwassenen erg beperkt. Erg weinig andere partijen bieden zorg op werkdagen en maar 1 vrijwilligersorganisatie zorgt voor beperkte medische zorg ’s nachts en tijdens de weekends. Het enige overheidsziekenhuis op Lesbos is overbelast en onderbezet. Patiënten hebben nauwelijks toegang tot de specialistische zorg van het hospitaal.

Dramatische verslechtering

‘We waarschuwen al maanden voor de dramatische verslechtering van de medische en psychische situatie van de mensen op Lesbos’, zegt Katerina Katopodi, verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen op Lesbos. ‘De autoriteiten hebben niet gereageerd op deze acute noden en de mensen krijgen het steeds zwaarder: iedere dag zien we patiënten in onze kliniek met spoedeisende noden. Daarbij zijn veel mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan of zichzelf hebben beschadigd.

Onhoudbaar beleid

‘We roepen de Griekse regering op haar onmenselijke en onhoudbare beleid te wijzigen en onmiddellijk de medische zorg voor deze mensen die tot het uiterste gedreven zijn uit te breiden.’