woensdag, 2. september 2015 - 9:28 Update: 02-09-2015 17:43

Alleen masterstudent met gemiddeld een zeven welkom op universiteiten

Masteropleidingen eisen hoger cijfergemiddelde van studenten
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een aantal masteropleidingen wil alleen nog maar bachelorstudenten toelaten als die gemiddeld een zeven voor hun vakken hebben. Daardoor hoeven universiteiten niet langer automatisch bachelorstudenten van de eigen opleiding te laten doorstromen tot minimaal één masteropleiding van dezelfde faculteit. Dit meldt de Volkskrant woensdag.

Deze week maakt Rotterdam School of Management bekend dat alleen studenten met gemiddeld een zeven of meer voor hun bachelorvakken tot een master worden toegelaten. Ook studenten van de Vrije Universiteit die na hun bachelor politicologie een master politicologie willen doen, moeten gemiddeld een zeven hebben. Daarnaast moeten ze een motivatiebrief schrijven en goed scoren op een test Engels.

Voor politicologie in Leiden geldt hetzelfde en bij de opleiding archeologie wordt gewerkt aan een soortgelijke procedure. Ook andere universiteiten overwegen zulke maatregelen. Sinds de wet onlangs is gewijzigd kunnen universiteiten strengere eisen gaan stellen. Voorheen moesten de eigen bachelors automatisch worden toegelaten tot minimaal één masteropleiding van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Zo'n doorstroommaster is niet meer verplicht, zo meldt de krant.

De vereniging van universiteiten VSNU kan zich wel vinden in de strengere regels van de universiteiten, mits elke gediplomeerde bachelor - ook die met zesjes - ergens in het land wel de gelegenheid krijgt om een master te doen. De Landelijke Studentenvakbond is veel kritischer. Die vindt dat de toegankelijkheid van het onderwijs zo in de knel komt. Bestuurslid Laurens Nuijten tegen de krant: ''Wij vinden dat studenten een opleiding moeten kiezen, niet dat opleidingen studenten moeten kiezen.'