dinsdag, 15. juli 2014 - 10:34 Update: 15-07-2014 18:00

Woningverkoop komt weer gestadig op gang

huizenmarkt, huizenprijzen, stijging, prijzen, herstel, NVM, woning
Foto: Archief EHF

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt houdt aan.

In het tweede kwartaal van 2014 hebben NVM-makelaars 29.216 woningen verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwste (voorlopige) kwartaalcijfers die NVM-voorzitter Ger Hukker vanochtend bekend maakte. Dit meldt de NVM dinsdag op de site.

In de totale markt werden er het afgelopen kwartaal naar schatting 39.000 huizen verkocht. De prijzen namen voor het derde opeenvolgende kwartaal toe. In vergelijking met een kwartaal eerder stegen de prijzen met 1,7% tot 215.000 euro voor de gemiddelde verkochte woning. In vergelijking met een jaar eerder liggen de prijzen nu 3,5% hoger.

Gemiddelden

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, stelde: “We zijn blij dat de markt weer in de lift zit, maar we moeten ons wel realiseren dat het gemiddelden zijn. Lang niet iedereen in Nederland herkent zich in deze cijfers. De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald.”

Het afgelopen kwartaal kende het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis in het najaar van 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 werden 20,1% meer woningen verkocht. Nu is het tweede kwartaal qua verkopen vrijwel altijd beter dan het eerste, maar met 20,1% zijn dat er deze keer dus beduidend meer.

Ger Hukker, voorzitter NVM: “Het eerste kwartaal van 2014 liet ook al een dergelijke stijging zien ten opzichte van een jaar eerder, wat aangeeft dat de markt nu echt uit het dal klimt. De afgelopen vier kwartalen hebben NVM-makelaars voor het eerst weer meer dan 100.000 woningen verkocht, iets wat we de afgelopen vijf jaar niet hebben gezien.”

Het meest verkochte woningtype was appartementen (30,4%), gevolgd door tussenwoningen (27,8%). Hoekwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een aandeel van respectievelijk 14,1%, 14,6% en 13,2%. Herstel van het aantal transacties komt door het toegenomen consumentenvertrouwen en de betere economische vooruitzichten. Verder jagen de lage rente, het interessante prijsniveau en ook de stijgende huurprijzen het herstel aan.

‘Prop schiet van de markt’

De NVM benadrukt wel dat de markt nog lang niet geheel is hersteld. De woningverkopen zijn nog altijd fors lager dan vóór de crisis, toen NVM-makelaars jaarlijks rond de 150.000 woningen verkochten. NVM-voorzitter Hukker: “We zijn blij dat de markt weer in de lift zit, maar we moeten ons ook niet blindstaren op deze cijfers. Veel consumenten hebben de aankoop van hun woning lange tijd uitgesteld, waardoor er nu een soort prop van de markt schiet. Er is sprake van een inhaalvraag die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen als de starterslening en het versoepelde schenkingsrecht.

“Ook het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente geven de woningmarkt tijdelijk een extra duwtje in de rug. De vraag wordt echter weer geremd door het afbouwen van de NHG, het verder inperken van de leencapaciteit, de restschuldproblematiek en het feit dat we nog geen passende oplossing hebben gevonden voor verantwoord financieren bij een structureel andere arbeidsmarkt. Wanneer we daar met elkaar een goed antwoord op hebben gevonden, waarbij de consument werkelijk centraal staat, zal het herstel pas echt structureel zijn. Juist die knelpunten belemmeren namelijk de doorstroming en verdienen dus blijvende aandacht”, aldus Hukker.

Prijzen stijgen opnieuw

Ook de prijzen laten een opgaande lijn zien. De verkoopprijzen namen in het tweede kwartaal van 2014 toe met 1,7% in vergelijking met het eerste kwartaal. Het is het derde kwartaal op rij dat de prijzen zijn gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 215.000 euro. Ten opzichte van dezelfde periode in 2013 zijn de gemiddelde prijzen met 3,5% gestegen. Appartementen werden zelfs 5,7% duurder, maar vrijstaande woningen daalden nog in prijs met -0,4%.

Hukker: “Na een periode van meer dan drie jaar is de prijsdaling eindelijk ten einde, met uitzondering van de vrijstaande woningen. Maar vrijwel alle woningbezitters hebben de waarde van hun huis fors zien dalen de afgelopen jaren. Sinds het begin van de crisis zijn de prijzen van verkochte woningen met 14,9% gedaald, zonder daarbij te corrigeren voor inflatie. Bij de populaire woningtypen, zoals appartementen en tussenwoningen, bleef de schade beperkt, maar voor duurdere woningtypen, zoals vrijstaande woningen, liep de prijsdaling soms wel op tot 21%. Daarom waarschuwt de NVM ook regelmatig voor het probleem van huizen die ‘onder water'staan. Voor wie niet hoeft te verkopen, is er niet veel aan de hand, maar wie door omstandigheden naar een andere woning moet, kan door deze waardedaling in de problemen komen.”

Er blijven grote regionale verschillen in het tempo waarin de woningmarkt zich herstelt. De steden herstellen zich veel sneller dan de landelijke gebieden. Binnen de ring van Amsterdam dreigt zelfs oververhitting van de markt.