dinsdag, 13. mei 2014 - 19:04 Update: 03-07-2014 0:36

Rabobank:woningmarkt kruipt uit dal

Foto van woning die te koop staat | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De Nederlandse woningmarkt kruipt na ruim vijf jaren van crisis uit het dal. Dit meldt de Rabobank dinsdag.

'Dit jaar en volgend jaar trekt de markt voor bestaande koopwoningen weer langzaam maar zeker aan', aldus de Rabobank.

Toename verkoop en prijzen
Het aantal verkochte woningen zal dit jaar toenemen naar 130.000 tot 140.000 na een dieptepunt van 110.103 in 2013. De prijzen zullen naar verwachting weer licht stijgen (0-1% in 2014 en 1-3% in 2015). “Zowel qua prijsontwikkeling als voor wat betreft aantal verkochte woningen zijn we de bodem voorbij”, aldus woningmarkteconoom Pieter van Dalen van de Rabobank dinsdag na het verschijnen van het Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

“Een aantal factoren zorgt ervoor dat woonconsumenten het nu een goede tijd vinden om een woning te kopen. De belangrijkste daarvan zijn de sterk toegenomen betaalbaarheid van woningen en het verbeterde sentiment op de woningmarkt. In onze visie zijn deze factoren sterker dan tegenkrachten als restschuldproblematiek en verder oplopende werkloosheid”, aldus Van Dalen. Hoewel een vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 nog een daling laat zien van 1,5% zijn de huizenprijzen over de laatste negen maanden met 1,3% gestegen. Ook nam het aantal eigendomsoverdrachten fors toe.

Snelheid toename verkoopaantallen beperkt
Het eerste kwartaal van 2014 was qua verkoopaantallen het beste eerste kwartaal sinds 2008. Van Dalen: “Wij verwachten dat het aantal verkochte woningen verder zal stijgen, maar gezien de lagere leencapaciteit en de betrekkelijk grote groep huishoudens met een potentiële restschuld zal de snelheid van deze toename dit jaar nog beperkt blijven. Volgend jaar zal het reëel beschikbare inkomen per huishouden eindelijk weer duidelijk stijgen. Daarnaast zal de prijsstabilisatie het vertrouwen in de woningmarkt verder doen toenemen. Een positieve prijsontwikkeling zal de restschuldproblematiek volgend jaar bovendien iets beperken, waarmee de doorstroming geleidelijk beter op gang zal komen. Daarom verwachten we voor 2015 iets meer verkopen dan in 2014.”

De nieuwbouwsector profiteert op termijn ook van deze gunstige woningmarktomstandigheden. Gezien het zeer lage aantal bouwvergunningen in 2013 verwacht de Rabo-econoom dat de nieuwbouwproductie dit jaar haar dieptepunt bereikt. Van Dalen: “We zien het aantal voorverkopen van nieuwbouwkoopwoningen nu al aantrekken. Voor 2015 verwachten we dan ook een herstel van de nieuwbouwproductie.” Voor de woningnieuwbouw verwacht de Rabobank een volumekrimp van 2% in 2014 en een volumegroei van 8% in 2015.

Herstel nog niet op alle fronten merkbaar
Het herstel van de Nederlandse economie en woningmarkt is nog niet op alle fronten merkbaar. Zoals de nieuwbouwsector met vertraging herstelt, zo duurt het ook langer voor de problemen met onder water staande woningen zijn opgelost. Van Dalen: “Ook bij stijgende prijzen zal het nog jaren duren voordat de huidige woningeigenaren met onderwaarde weer ‘boven water’ zijn. Huiseigenaren die aflossen op hun hypotheek zullen daarbij sneller boven water zijn dan degenen die nog een volledige aflossingsvrije hypotheek hebben.”

Categorie:
Tag(s):