vrijdag, 5. december 2014 - 19:28 Update: 05-12-2014 22:28

Gouden medaille voor Heemskerk op 100 meter vrije slag

Medailleregen voor Nederlandse zwemsters op WK in Doha
Doha/Qatar

Maar liefst 4 finales en 1 halve finale stonden vrijdag middag op het programma voor de Nederlandse dames. ‘En dit verliep fantastisch: records verbroken, prachtige tijden, medailles en grote glimlachen op de gezichten van de zwemsters’, meldt de KNZB vrijdagavond.

Femke Heemskerk

De finales begonnen met het ‘’koningsnummer’’, de 100 meter vrije slag, waar Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo de strijd met elkaar aangingen. Femke Heemskerk kwam als winnaar uit de strijd en pakte het goud in een tijd van 51.37. Tweede werd de Zweed Sarah Sjöstrom in 51.39. Ranomi werd 3e en pakte de bronzen medaille in 24.73.

Na het eerste succes was het de beurt aan Inge Dekker om aan de start te verschijnen. Zij zwom de finale van de 50 meter vlinderslag en won een bronzen medaille in 24.73. Het goud ging naar Sarah Sjöstrom in 24.58 en het zilver ging naar Jeanette Ottesen in 24.71.

Tussen alle finales werd er ook een halve finale gezwommen door Moniek Nijhuis. Vanochtend verbrak ze tijdens de 100 meter schoolslag wederom een Nederlands record door een tijd te zwemmen van 1:04.32. In de halve finale herhaalde ze dit kunstje en zwom ze zelfs een tijd van 1:03.96. Moniek zwom voor het eerst onder de 1.04 en staat hierdoor morgen in de finale van de 100 meter schoolslag.

Sharon van Rouwendaal zwom de finale van de 400 meter vrije slag. Sharon moest het opnemen tegen de sterke Spaanse Belmonte. Uiteindelijk won het ze het zilver na een sterke race in 3:57.76 Het goud ging naar de Spaanse Belmonte in 3:55.76. Op de derde plaats eindigde de Chinees Yufei Zhang in 3:59.51.

Als laatste stond de finale van de 4x 100 meter vrije slag op het programma. In de series werd Nederland 7e waardoor ze in de finale wat goed te maken hadden en dat deden ze. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo moesten het gaan doen voor Nederland in de finale. De dames zwommen allemaal fantastisch en behaalden een gouden medaille. En als klap op de vuurpijl verbeterde ze ook nog eens het Wereld Record door een tijd te zwemmen van: 3:25.53.

‘Het was een succesverhaal voor de Nederlandse dames vandaag in Doha. 2x goud,1x zilver en 2x brons, een ontzettend knappe prestatie van de dames’, aldus de KNZB.