maandag, 8. september 2014 - 14:30

Goedkeuring voor uitbetaling geblokkeerde teruggaven omzetbelasting

Goedkeuring voor uitbetaling geblokkeerde teruggaven omzetbelasting
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ondernemers die door de invoering van de maatregel één bankrekeningnummer moeten wachten op de uitbetaling van omzetbelasting, kunnen vanaf 9 september gebruik maken van een goedkeuring.

De omzetbelasting kan dan onder voorwaarden worden uitbetaald op een ander bankrekeningnummer dan die van de ondernemer zelf. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft dat maandag in een besluit bekendgemaakt.

Sinds 1 december 2013 betaalt de Belastingdienst belastingteruggaven en toeslagen alleen nog uit op een bankrekeningnummer dat op naam staat van de rechthebbende. In de praktijk kon dat voor ondernemers tot onbedoelde problemen leiden bij de uitbetaling van omzetbelasting. Het gaat hierbij met name om bedragen die rechtstreeks aan fiscaal vertegenwoordigers worden uitbetaald of omzetbelasting die aan een gelieerde vennootschap wordt uitbetaald.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft daarom al eerder aangekondigd dat de tenaamstellingsverplichting voor de omzetbelasting komt te vervallen vanaf 1 januari 2015. Ondernemers die nu nog een teruggaaf willen laten uitbetalen op een bankrekening van een ander kunnen tot die tijd, onder voorwaarden, gebruik maken van de goedkeuring.

Categorie:
Provincie: