zondag, 17. augustus 2014 - 15:41

Ajax profiteert van defensieve zwaktes en verslaat AZ

Alkmaar

(ELF Voetbal/Blik op Nieuws) Landskampioen Ajax heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen tot een goed einde gebracht. Met de teruggekeerde WK-gangers werd provinciegenoot AZ met 1-3 verslagen.

In een regenachtig en winderig Alkmaar werd Ajax het eerst gevaarlijk. Een schot van Ricardo Kishna kon door doelman Esteban Alvarado worden verwerkt tot corner, die niets opleverde. Ook de tweede kans was voor Ajax, dat al dertien uitduels op rij geen nederlaag meer had geleden. Ruben Ligeon mocht door na een goede combinatie met Davy Klaassen. Kishna en Kolbeinn Sigthorsson stonden voor het doel, maar de back ging voor eigen succes. Opnieuw kwam Ajax niet verder dan een hoekschop.

Onachtzaamheid van Ligeon en Nicolai Boilesen stelde Guus Hupperts in staat om gevaarlijk te worden. Handelend optreden van WK-ganger Jasper Cillessen en Niklas Moisander voorkwam een uithaal. Na een klein kwartier was het raak voor Ajax. WK-international Daley Blind vond Lasse Schöne als vrije man op het middenveld. De Deen bediende Klaassen, die afrondde in de verre hoek: 0-1. Daar was weinig op af te dingen. Voor Klaassen betrof het zijn twaalfde doelpunt in de Eredivisie. Saillant detail: Ajax verloor nog nooit een wedstrijd waarin Klaassen tot scoren kwam (acht keer winst, eenmaal gelijk).

Muamer Tankovic liep weg bij Mike van der Hoorn en mocht inkoppen na een vrije trap van Steven Berghuis. De bal ging maar net naast. Niet veel later kwam Markus Henriksen oog-in-oog met Cillessen, maar hij werd onterecht afgevlagd vanwege buitenspel. AZ kwam beter in de wedstrijd en zocht naar gevaarlijke openingen. In aanloop naar de rust leden beide partijen veel balverlies. Verwijten over en weer voerden de boventoon. De laatste kans van de eerste helft betrof een kans van Berghuis, die uit een knappe actie van Hupperts Cillessen en Moisander liet schrikken.

In de beginfase van de tweede helft was het meteen raak voor AZ. Na geklungel van Moisander kwam Berghuis via een aantal schijven alleen voor Cillessen te staan. Met een beheerste schuiver maakte hij de 1-1. Berghuis maakte zijn tiende doelpunt in de Eredivisie en is de speler met de meeste Eredivisie-doelpunten voor AZ in de selectie. Kort daarna ontsnapte AZ toen Boilesen de bal snoeihard op de lat schoot. Na het tegendoelpunt van AZ was het echter wel Ajax dat de boventoon voerde. Gevaarlijke aanvallen wisselde elkaar af. De Alkmaarders konden moeilijk overeind blijven.

Halverwege de tweede helft viel een heerlijk doelpunt van Schöne te noteren. De Deen hield de bal bij de cornervlag net binnen, speelde daarna doodleuk drie à vier AZ-spelers uit en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek: 1-2. Ruim een kwartier voor tijd vergat Sigthorsson Ajax op 1-3 te zetten toen hij na goed doorzetten voor Esteban verscheen. Hij kreeg een duwtje in de rug en ging makkelijk liggen. Ook Schöne en de van AZ overgekomen Nick Viergever zouden nog zeer grote mogelijkheden krijgen. Scoren deden zij echter niet voor Ajax.

Anwar El Ghazi bracht de Amsterdammers in de 89ste minuut in veilige haven door de 1-3 voor zijn rekening te nemen.