maandag, 10. februari 2014 - 9:08 Update: 03-07-2014 0:42

Advocaten willen openheid van MIVD over afluisteren

Foto van dossiers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Mr. Michael Ruperti en hoogleraar Geert Jan Knoops beginnen maandag een formele procedure tot inzage in hun persoonsgegevens.

Ze doen dat uit protest tegen de afluisterpraktijken van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). De advocaten denken dat ze zelf ook afgeluisterd worden. Dit meldt de Telegraaf maandag.

Ruperti en Knoops willen zo aan de vooravond van het afluisterdebat in de Tweede Kamer opheldering vragen van de geheime dienst over vermeende illegale telefoontapes. De advocaten doen dat op grond van artikel 47 van de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten. Ruperti zou van diverse bronnen binnen Defensie hebben vernomen dat vertrouwelijke gesprekken meti clliënten zijn afgeluisterd. Daarbij zou ook de praktijk van advocaat Knoops genoemd zijn. Ruperti tegen de Telegraaf: 'De MIVD komt onder het mom van ’staatsgeheimen’ overal mee weg. Ik verneem te vaak dat dit gebeurt. Nu moet de dienst binnen drie maanden antwoord geven. Deze procedure is ook een signaal naar de politiek dat de geheime dienst vrij spel heeft en mogelijk zelfs zonder tussenkomst van de minister afluistert.' Ook meerdere cliënten van Knoops lieten de hoogleraar strafrecht weten dat de MIVD hun gangen was nagegaan.

Knoops zegt in de Telegraaf dat de geheime dienst heel eenvoudig illegale telefoontaps kan witwassen. 'Door bij het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee of de Criminele Inlichtingen Eenheid proces-verbaal te laten opmaken van wat zij eerder hebben laten opnemen. Dan komt die informatie opeens ’uit formele bron’ en is voor ons de gebruikte methode niet meer te achterhalen. Het is in het belang van de rechtsstaat hier opheldering over te krijgen.'

'Het is nu onduidelijk wat de MIVD wel mag en wat niet", zegt Knoops. In het 'gewone' strafrecht is de politie wettelijk gedwongen om taps tussen advocaten en cliënten te wissen. Maar de MIVD hoeft in het militaire strafrecht volgens Knoops aan niemand verantwoording af te leggen.

Ruperti en Knoops hebben concrete aanwijzingen dat telefoongesprekken met militaire cliënten zijn afgeluisterd. Ruperti noemt in De Telegraaf het voorbeeld van een Afghanistanveteraan, die kort na een telefoongesprek met Ruperti werd benaderd door de MIVD. Ruperti in de krant:'Ze wisten alles en dat was alleen mogelijk als ze ons hadden gehoord.Over die tap was niets terug te vinden in het dossier. Wildwestpraktijken waar tot op heden niemand iets tegen doet.”

 

Provincie: