donderdag, 6. juni 2013 - 20:57 Update: 03-07-2014 0:56

Nieuwe Skoda Octavia RS snelste Octavia ooit

Foto van Skoda Octavia RS | PON
Foto: PON
Leusden

De snelste Octavia ooit is een feit: op 10 juli maakt de nieuwe ŠKODA Octavia RS zijn werelddebuut op het Goodwood Festival of Speed.

Met de nieuwe Octavia RS gaat ŠKODA letterlijk op hoge snelheid door met haar grootste modellenoffensief ooit. De RS debuteert namelijk ook meteen als Combi RS.

“De nieuwe ŠKODA Octavia RS is een sportklasse op zichzelf”, aldus Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland, ŠKODA’s directievoorzitter. “Onze nieuwste RS staat voor power en efficient brandstofverbruik, voor emotie en ratio. Nooit eerder was een Octavia RS zo snel en dynamisch en tegelijkertijd zo ruim, veilig en comfortabel als deze derde generatie. Met de nieuwe Octavia RS en Octavia Combi RS zet ŠKODA  nieuwe maatstaven in het segment van de high performance sportsedans en -combi’s. Een perfecte auto voor vrije tijd en dagelijks gebruik, met maximaal vermogen, de allernieuwste technologie en een geweldige value for money“, aldus Vahland.

De getallen liegen er in elk geval niet om: met de nieuwe 2.0 TSI knalt de nieuwe Octavia RS in 6,8 seconden van 0 naar 100 km/h (2.0 TDI 8,1 seconden) en bereikt hij een topsnelheid van 248 km/h (2.0 TDI 232 km/h). Cijfers van een echte sportauto, gecombineerd met de functionaliteit, enorme ruimte, veiligheid en alle state-of-the-art controle- en assisterende systemen waarmee de nieuwe Octavia begin dit jaar debuteerde.

De nieuwe Octavia RS biedt keuze uit 2 nieuw ontwikkelde motoren: een 2.0 TSI met 162 kW / 220 pk en een 2.0 TDI met 135 kW/ 184 pk. Behalve meer vermogen zijn deze tot 19 procent zuiniger dan de vorige generatie. Een Start-Stop- en remenergie terugwinsysteem zijn standaard. Beide motoren hebben een 6-versnellingsbak en zijn als optie leverbaar met DSG, eveneens met 6 versnellingen. 

Voor een optimale handling heeft de Octavia RS een op zijn vermogen afgestemd sportonderstel en is de carrosserie 12 mm (Combi RS 13 mm) lager in vergelijking met de standaard Octavia. Een elektronisch sperdifferentieel is geïntegreerd in de stabiliteitscontrole, wat doorslippen van de wielen en onderstuur vermindert in snel genomen bochten. En dankzij de elektromechanische progressieve stuurinrichting heeft de bestuurder meer dan ooit een sportautogevoel, omdat hij kortere stuurbewegingen hoeft te maken. 

Ook aan de buitenkant laten de Octavia RS en Combi RS geen twijfel bestaan over hun sportieve aspiraties. Aan de voorkant domineert de grille met RS-logo en honingraat luchtinlaten, een speciale RS-bumper, mistlampen en nieuwe bi-xenon koplampen met LED-dagrijverlichting. De nieuwe ŠKODA designtaal, met scherpe lijnen als kristal, krachtige proporties en kortere overhangen voor en achter, versterkt de sportieve uitstraling alleen maar. Om nog maar te zwijgen over de pure emotie van de felrode remklauwen en de vier unieke, speciaal ontworpen designs van de lichtmetalen wielen.

Aan de achterkant imponeert de Octavia RS met een zwarte diffuser en twee op de hoeken geplaatste, trapeziumvormige uitlaten. De achterlichten hebben standaard LED-verlichting, wat de C-vorm van de lampen nog eens benadrukt. Uiteraard heeft de Octavia RS ook een achterspoiler en de Combi RS een dakspoiler om de snelste Octavia ooit goed op de weg te drukken bij hoge snelheden.

In het interieur zien we RS-design sportstoelen en een driespaaks sportstuur met geperforeerd leer voor een nog betere grip, roestvrijstalen pedalen en nog meer typische RS-details. Al deze sportiviteit gaat perfect samen met de Simply Clever innovaties van de normale Octavia en Octavia Combi, zoals de ijskrabber in het tankklepje en de dubbelzijdige kofferbakmat. En natuurlijk met de enorme ruimte van de nieuwe Octavia. Geen enkele andere sportauto biedt meer interieur- en bagageruimte dan de Octavia RS. Zo heeft de auto zonder neergeklapte achterbank al een kofferbakinhoud van 590 liter en 610 liter voor de Combi.

De nieuwe ŠKODA Octavia RS en Octavia Combi RS komen in september in Nederland op de markt. De prijzen zullen kort daarvoor bekend worden gemaakt.

 
Categorie:
Tag(s):